Stedendriehoek

Een vergeten stukje vlees

Als er één stukje rund bezig is met een opmars, dan is het wel de bavette. Dit stuk, afkomstig uit de zogenaamde ‘vang’, wordt ook wel een vanglap genoemd en is het werkvlees aan de onderkant van de koe. 

Hier volgt een heerlijk recept van www.Koksland.nl.  Een heerlijk stukje vlees met veel smaak, ook voor op de barbecue. Doordat het hard heeft moeten werken, heeft het een wat grovere structuur maar des te meer smaak. Het is allesbehalve taai. Doordat bavette ontzettend veel smaak heeft, hoef je er maar weinig mee te doen. Kort aangebraden in wat boter met een beetje peper en zout steelt hij de show aan tafel, en al helemaal wanneer je het na het bakken tien minuten laat rusten in een oven op 100 graden. Snij het vlees op de draad (dus niet met de draad mee) en serveer met champignons, een zelfgebakken broodje, zelfgemaakte friet en/of een goede salade! Lekkerder dan biefstuk!
Wij kopen onze bavette altijd bij Zorgboerderij Wenum Hoeve, die mooie Hereford koeien heeft rondlopen op de mooie Wenumse weilanden. Een enkele keer per jaar wordt een Hereford os van de boerderij geslacht door Slagerij Ter Weele en die kun je dan weer kopen bij Wenum Hoeve in pakketjes van 300 tot 500 gram.
Wil je decadent doen, bak dan je vanglap in Guernsey-boter! Deze boter geeft je vlees een heerlijke zout/zilte smaak en een prachtige kleur! Bavette of vanglap.
Aantal personen: 2, Kooktijd: 15 minuten.
Ingrediënten: Bavette of vanglap, bij de betere slager of groothandel; Gewone of gezouten roomboter, optioneel in Guernsey-boter; Peper en zout naar smaak; Instructies: Zet je pan op het vuur en laat de ‘gezouten’ roomboter uitbruisen.
Bak de bavette van 150 tot 200 gram. Twee minuten per kant voor rare. Drie minuten per kant voor medium rare. Vier minuten per kant voor well done (beetje zonde van je vlees). Tien minuten laten rusten in folie op 100 graden in de oven. Mooi met groenten, brood of patat!