Stedendriehoek

Ecoduct vernoemd naar Cornielje

APELDOORN – Een van de twee nieuwe natuurbruggen op de Veluwe wordt vernoemd naar Clemens Cornielje. Dat maakte de provincie Gelderland vorige week bekend tijdens een speciale vergadering van Provinciale Staten, die gewijd werd aan het afscheid van de Commissaris van de Koning.

Er komen twee nieuwe natuurbruggen op de Veluwe, beide ten westen van Apeldoorn. De natuurbrug Clemens Cornielje komt over de N302, de provinciale 80-kilometerweg van Harderwijk naar Nieuw Milligen (Uddel). De andere natuurbrug komt over de N344 die van Apeldoorn richting Amersfoort loopt.

Betekenis voor de Veluwe
Clemens Cornielje neemt na 13,5 jaar afscheid van zijn functie van Commissaris van de Koning in Gelderland. Hij heeft in al die jaren veel voor Gelderland betekend en specifiek voor de Veluwe waar hij een bijzondere band mee heeft. Hij is onder andere lid van de adviesraad van Stichting het Park de Hoge Veluwe en heeft zich bij de Gedeputeerde Staten, in tijden van de crisis, hard gemaakt om grote projecten zoals ecoducten naar voren te halen ter stimulering van de economie.

Leefgebieden verbinden
De Veluwe is het grootste bos- en heidegebied van Nederland. Op de Veluwe leven veel waardevolle planten en dieren, zoals reptielen, vliegende herten en dagvlinders, maar ook dassen, vleermuizen en boommarters, edelherten en wilde zwijnen. Maar de wegen die door het gebied lopen zijn barrières. Veel dieren kunnen de weg niet oversteken. Voor de genetische uitwisseling en het voortbestaan van deze dieren is het nodig dat de leefgebieden met elkaar in verbinding staan.
In 2018 is al een natuurbrug gemaakt bij Kootwijkerzand over de A1 nabij Kootwijk. Met de oplevering van de twee nieuwe natuurbruggen zullen de Noord- en Zuid-Veluwe weer functioneren als één leefgebied. De natuurbruggen worden in 2020 opgeleverd. De provincie werkt hiervoor samen met Staatsbosbeheer, Kroondomeinen Het Loo en de gemeente Apeldoorn.