Stedendriehoek

Duik in het Apeldoornse theaterverleden

APELDOORN – Nederlands grootste, gratis toegankelijke, landelijke evenement op gebied van cultuurhistorie, de BankGiro Loterij Open Monumentendagen, hebben zoals gewoonlijk plaats in het tweede weekend van september. Dit jaar zijn op zaterdag 14 en zondag 15 september in en om Apeldoorn een 22-tal locaties te bezichtigen passend bij het thema van dit jaar: Plekken van Plezier.

Locaties die ieder jaar weer meedoen – zoals het voormalig Zendstation Radio Kootwijk, Nationaal Ereveld Loenen, De Middelste Molen en de Koninklijke Scholen Gemeenschap – zijn geen typische ‘Plekken van Plezier’. Dit landelijk bepaalde thema werd daarom door de Apeldoornse organisatoren verruimd tot ‘Plekken van Plezier, rust, ruimte, natuur, cultuur, herinnering, bezinning, ambacht, techniek en meer’. 

“Deze keer duiken we bijvoorbeeld in het Apeldoornse theaterverleden. In Vue Cinemas gaat het over bioscoop Tivoli (tot 2010 op deze plek), in het voormalige Minerva-theater (sinds 1983 Menorah) wordt u door een bouwhistoricus bijgepraat over de Apeldoornse architect en aannemer Chris Wegerif. In Orpheus wordt er naast rondleidingen ook uitgebreid stilgestaan bij het ontstaan van de oorspronkelijke bouw en de nieuwbouw”, vertelt Herma van Dorth, projectleider Open Monumentendagen Apeldoorn. “Er is meer dan genoeg te zien en te doen: van kanovaren bij het Boschbad, bezoeken van het vernieuwde Aardhuis tot rondkijken in de prachtig verbouwde Maalderij in Klarenbeek (uit 1920). En wie van de wat oudere generatie is er niet op schoolreisje naar de Loenense Waterval geweest? Maar weet u ook hoe en waarom die is ontstaan?”

Ook het comité Hoenderloo heeft wederom een fraai programma samengesteld: men kan wandelen, rondrijden met paard en wagen en kijken en luisteren naar de verhalen over het Landgoed Varenna (bij Woeste Hoeve). Herma: “We mogen ook nog even de toren op van kinderpretpark Julianatoren, maar alleen tussen 16.00 en 18.00 uur. De vele monumentale locaties zijn in principe op beide dagen te bezoeken tussen 11.00 en 17.00 uur. Er zijn wel wat uitzonderingen, check daarom voor u op weg gaat de exacte openstellingstijden van de locaties in het programmaboekje of op de site.”

Het centrale informatiepunt is dit weekend, evenals vorig jaar, in het Apeldoornse stationsgebouw Statie. Daar opent wethouder Mark Sandmann de 33e editie van de Open Monumentendagen zaterdag 14 september om 10.00 uur. Vanaf hier vertrekken ook gratis oldtimer-pendelbussen meerdere keren per dag richting Radio Kootwijk en richting Aardhuis, en terug natuurlijk. Uiteraard ontbreken ook de verhalenvertellers, gidsen en diverse muzikale optredens niet als vast onderdeel van het programma.

Het programma is online beschikbaar op www.monumentendagenapeldoorn.nl . Gedrukte exemplaren zijn gratis af te halen bij onder andere CODA (in alle bibliotheekvestigingen) en bij verschillende boek- en tijdschriftenwinkels in Apeldoorn en ook op diverse locaties in de dorpen.