Stedendriehoek

DOORGAAN

Titanenstrijd, mooi woord. Ga hem inzetten met Scrabble. Daarna hoek ik mijn zus en vader neer. Boksen is de bom! Afgelopen zaterdagavond was Nederland in de ban van agressor Hari en focus-fitboy Verhoeven. Ineens is elke gek kickboks-connaisseur. Ik voorop. Al krakelend zit ik op de bank te ‘oeh’-en en te ‘ah’-en. Ik roep dat ze moeten blijven bewegen en aanvallen. Lang hoefde ik niet te becommentariëren. Lekker aan die sport: paar tikken of zoals Hari een pittig pirouetje en klaar is de pret. Badr verstuikt z’n poot. Rico wint. Begreep het handje tijdens de staredown niet. Volgens mij moet je als bokser in een zo agressief mogelijke staat komen. Handje en hugje helpen dan niet.

Mijn eigen titaan en vriend Youp van ’t Hek trad vorige week op in Zwolle. Ik zag de voorstelling voor de zevende keer. Youp deelt de tikken uit aan het leven. Elke show zie ik iets nieuws. Je voelt een zaal. Een vibe. De timing van de grappen. Youp. Toneeltitaan. Na afloop lulden we wat over columns en cabaret. Het is ramhard werken. Het is alleen. Vallen en opstaan. Klappen en grappen uitdelen en ontvangen.
‘Af en toe moet je een ongelooflijke klootzak zijn voor je omgeving, Rens,’ mompelt hij, ‘dan moet je jezelf opsluiten en in je hoofd gaan zitten. Pas dan gaat het stromen – de grappen.’
Geen handje en hugje dus, maar een snoeiharde staredown met je omgeving. De ring in; grollen maken. Grappen rammen. Hun kop eraf.

We borrelen wat en we wisselen columnboeken uit. De theatertitaan bekijkt mijn boek aandachtig. Hij vindt het boek mooi en goed. Of ik wilde signeren? Schitterend.
Ik vertel hem over de onzekerheden als ondernemer en grappenmaker. Vertel hem dat laatst een net iets te rechtse kennis na een borrel of drie zijn vocale bokshandschoenen aantrok en wel een potje wilde lummelen in de ring.
Mensen, met hem lul ik over mensen. Die het verschil niet zien tussen Rico in de ring of thuis. Rens privé of Rens als schrijver.
‘Doorgaan. Gewoon, doorgaan,’ zegt Youp en ik zie dat hij het meent.

Dat moet Badr ook hebben gedacht na het afdruiperijtje in de vorige partij. Opnieuw uitdagen. Dom doorgaan. Rico’s kop eraf bijten. Er is geen ruimte voor twijfel. Gewoon, doorgaan. Hetzelfde denkt Rico. Hij moet aan de 5 miljoen Nederlandse boks-experts uitleggen dat hij de titel écht verdiend heeft. Dat Badr moe werd en dit een tactiek was. Doorgaan.

Ik ga komend jaar stoppen met dingen uitleggen. Ik ga gewoon dóór. Dat heeft de theatertitaan in het boek geschreven. Doorgaan! En dat doe ik. Ik wens u een geweldig nieuwjaar. Maak pret en blijf je verwonderen. En doorgaan. Doorgaan!