Stedendriehoek

DNIJ al in de startblokken voor ijsbaan

APELDOORN – De ijsmeesters van DNIJ zijn donderdagavond voor het eerst samengekomen om het draaiboek door te nemen voor een ijsbaan aan De Voorwaarts.

“Dit volgens de formule ‘3 + 3+ 3 ‘, met overdag de temperatuur niet boven het vriespunt”, aldus Helmich van der Kolk. “Oftewel: 3 dagen matige vorst om de ondergrond voldoende koud te krijgen, 3 dagen voor het opbouwen van de ijsvloer, en minimaal 3 dagen waarop werkelijk kan worden geschaatst. Bij dit alles zal het ook overdag moeten vriezen, met een maximum van 0 graden Celsius.”
Hij vervolgt: “We zijn een maand eerder begonnen dan vorig jaar: toen kwamen we pas eind februari bijeen. De zon heeft dan al veel meer kracht en staat een stuk hoger, wat maakt dat deze al snel boven de baan stond. Nu is dat nog niet het geval en verhoogt dit de kans op het maken van ijs aan De Voorwaarts. Onze baan zal de komende dagen worden ontdaan van oppervlakkig vuil om maximale hechting te bewerkstelligen. Vorig jaar hebben we met een mengsel van krijt en water een mooie aanvang van ijsopbouw op gang kunnen brengen. Die ervaringen willen we ook dit jaar weer inzetten.”
Komend weekeinde gaat de wind vanuit het oosten Nederland bereiken met daarin koude lucht. “We houden de weersverwachtingen nauwlettend in de gaten. We bezien van dag tot dag de situatie en reageren hier dan op. Wat zou het mooi zijn om Apeldoorn weer een ijsbaan te geven voor de komende winterperiode, waarin jong en oud de ijzers weer onder kunnen binden.”
DNIJ heeft een groot aantal vrijwilligers bereid gevonden om de organisatie en uitvoering in goede banen te leiden. “Aan de inzet van al deze vrijwilligers zal het dus niet liggen; zij gaan er maximaal voor. Als de weersomstandigheden meewerken, proberen we als vereniging er opnieuw iets moois van te maken!”