Stedendriehoek

Diverse wandelpaden op Veluwe dicht voor aanleg transferium

APELDOORN – Staatsbosbeheer gaat op een aantal locaties op de Midden Veluwe paden sluiten ten gunste van de natuur. Deze maatregel moet worden genomen ter compensatie van de aanleg van het Veluwetransferium op het Leesten bij Apeldoorn.

Omdat deze ontwikkeling in beschermde natuur plaatsvindt, moet er elders ruimte aan de natuur worden teruggegeven. Dit is in de natuurbeschermingswet geregeld. Dat is de reden dat er enkele minder druk bezochte wandelpaden worden gesloten.  De werkzaamheden worden begin december uitgevoerd. Staatsbosbeheer plaatst in het terrein borden om bezoekers te informeren over de nieuwe situatie.

Voor recreanten op de Veluwe zijn verschillende Veluwetransferia de startplek voor een prachtig bezoek aan de natuur, al wandelend of fietsend. Ook bij Staatsbosbeheer op het Leesten in Apeldoorn is een Veluwetransferium gerealiseerd. De inrichting is verbeterd en de parkeerplaats is opgeknapt en flink vergroot naar 200 plaatsen. In 2019 komt er nog een informatiecentrum met horeca. Het Veluwetransferium op het Leesten is het resultaat van de samenwerking van provincie Gelderland, gemeente Apeldoorn, Waterschap Vallei en Veluwe en Staatsbosbeheer. Vanuit de Veluwetransferia ontstaat er een zonering van drukkere en rustigere delen in de natuur.

Het gaat in totaal om acht locaties waar een pad wordt afgesloten. De paden die worden afgesloten liggen in minder druk bezochte gebieden. De lengte van de paden varieert tussen de 330 en 880 meter. De totale lengte aan paden die wordt afgesloten is ongeveer 5 kilometer. Begin december maakt een aannemer in opdracht van Staatsbosbeheer de paden dicht. Met een grote shovel zal de aannemer plaggen van heide en boompjes op het pad aanbrengen, zodat het pad ook echt verdwijnt.