Stedendriehoek

‘Deze Acht van Apeldoornloop ik voor mijn moeder!’

APELDOORN – Twaalf hardlopers hebben gekozen voor een keerpunt in hun leven. Onder professionele begeleiding gaan zij trainen voor de acht-kilometerloop tijdens de Midwinter Marathon Apeldoorn. Nieuwsblad Stedendriehoek stelt ze wekelijks aan u voor, inclusief hun motivatie om deel te nemen en hun vorderingen op weg naar de loop op 3 februari 2019.

Met plezier en gezond finishen in de Acht van Apeldoorn. Dat is de komende maanden de uitdaging van twaalf ongeoefende sporters in het Silvana Running Team én hun coach Dennis Licht (13-voudig Nederlands Kampioen). Hij gaat de twaalf uitverkoren beginners in veertien weken tijd klaarstomen.

Eén van hen is Miranda Reijgwart. Morgen (donderdag 22 november) wordt ze veertig. Voor haar is deelname aan de loopgroep echt een reset van haar leven. “Ik werk in de zorg, dus over lichaamsbeweging an sich hoefde ik me geen zorgen te maken. Maar mijn conditie was echt slecht. Ik wilde daar al eerder aan gaan werken, maar het kwam er maar niet van. Deze kans kwam dus precies op het juiste moment.”

Maar meer nog dan het conditionele aspect speelt een andere privéreden een prominente rol, legt Miranda uit. “De loop is op 3 februari, de sterfdag van mijn moeder in 2007. Ze was pas 56. Mijn vader overleed in hetzelfde jaar, in augustus. Hij was 60. Beiden aan een hartstilstand. Ook mijn broer, zes jaar ouder dan ik, heeft al een hartaanval achter de rug. Of ik me daardoor zorgen maak over mijn eigen leven? Ja, natuurlijk. Maar meedoen aan deze loopgroep levert mij geen specifieke risico’s op, is mij verzekerd door het (medisch) begeleidingsteam.” Dit team bestaat, naast coach Dennis Licht, uit fysiotherapeut Johann de Jong (Isokin), diëtiste Dionne van Rooij en huisarts Ronald van Ingen. “Alle lof voor hen!” roept Miranda enthousiast. “Zes weken geleden hield ik het hardlopen nog geen 40 seconden vol, nu haal ik al de 2 minuten! Dat had ik vooraf niet durven dromen.”    

De in Friesland geboren en getogen Reijgwart kwam na het overlijden van haar ouders voor de liefde in Apeldoorn wonen. Maar ook hier bleef haar weinig bespaard: “Drie jaar geleden kregen mijn vriendin en ik een auto-ongeluk op de snelweg. Er knalde iemand van achteren op ons. Daar heb ik whiplashverschijnselen aan overgehouden. Ik was nog even bang dat dit me tijdens het hardlopen zou opbreken, maar het tegengestelde is waar: de trainingen leveren juist ontspanning op!”

Dankzij de looptrainingen werkt Miranda dus volop aan haar conditie en meteen aan haar te hoge BMI. “De Body Mass Index is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte. Afvallen was geen prioriteit in dit proces, want ik voel me niet ongelukkig zoals ik ben, maar het is gewoon fijn om gezonder te gaan leven. Bovendien had ik echt nooit gedacht dat ik hardlopen zó leuk zou gaan vinden.” Miranda maakt binnen het loopteam deel uit aan de beginnersgroep en heeft geen aspiraties voor een scherpe tijd tijdens de Acht van Apeldoorn. “Het belangrijkst is dat ik ‘m volbreng! En dan zien we wel in welke tijd. Want, natuurlijk, ik doe dit ook voor mezelf, maar vooral – en dat zei ik al eerder – wil ik lopen voor mijn moeder!”

Voor meer informatie over het Silvana Running Team: www.running2020.org