Stedendriehoek

Detoxen is the way to go?

We worden er mee doodgegooid: detoxen. ‘Goed voor lichaam en geest’, ‘val 5 kilo af in 1 week tijd’. Allemaal leuk en aardig, maar is dat detoxen nu wel zo gezond?

Je lever is je beste vriend
Detoxen is een manier om je lichaam te ontgiften. Wat er dan ontgift moet worden? Met name afvalstoffen. Door de jaren heen bouwen we flink wat afvalstoffen op in ons lichaam. Doorgaans kan onze lever, ons ontgiftingsorgaan, dit prima verwerken en uitscheiden. Maar…helaas is er altijd een ‘maar’: wanneer we veel onvolwaardige voeding eten zoals suikerrijke, zoutrijke en additiefrijke (E-nummers) maaltijden in combinatie met stress, milieuverontreiniging en bijvoorbeeld medicatie, dan krijgt ons lichaam een overschot aan gifstoffen binnen. Je kunt je wel voorstellen dat onze lever keihard moet werken om dit in afvalstoffen om te zetten en uit te scheiden. Eet en leef je al jaren onder de genoemde omstandigheden, dan kan je lever het op een gegeven moment niet meer aan en blijven de afvalstoffen ‘dwalen’ in het lichaam. Dit is niet zo best…
Dus, dan moet je detoxen
Ja en nee, is mijn antwoord op deze veelgestelde vraag. De meest bekende vorm van detoxen is een sappenkuur: je drinkt alleen maar groentesappen voor een periode van 5 tot 8 dagen. Op zich hoeft dit niet slecht te zijn, alleen is dit zeker niet voor iedereen aan te bevelen. Alleen maar rauwe sappen drinken kan voor velen een nadelige invloed hebben op darmen en lever. Laat je dus altijd goed informeren door een deskundige, voordat je dit zomaar op eigen houtje gaat doen.

Wat dan wel?
Detoxen kan ook op een veel mildere manier. Kies bijvoorbeeld voor een week waarin je geen vlees eet, beperk de visinname en eet zoveel mogelijk groenten; je waant je even in het leven van een vegetariër. Deze vorm van detoxen helpt je lichaam te ontzien van zwaar werk en kan hierdoor de bestaande afvalstoffen gemakkelijker afbreken. Een tweede manier van detoxen is om een heetwaterkuur in te zetten. Dit is enkel 1 liter gekookt water met stukjes gember en kurkuma per dag klaarmaken en dit drink je vier dagen achtereen op. Neem zo heet mogelijke slokjes. Herhaal dit elke twee weken en je hebt al een mooie detox te pakken.
Kortom, laat je niet misleiden en laat je vooral goed informeren wat bij jou past. Ieder mens is uniek en wat voor de een goed is, kan voor de ander funest zijn.
Met natuurlijke groet,
Laura Kluyver
Orthomoleculair voedingsdeskundige