Stedendriehoek

De wesp vindt deze zomer heerlijk en dat gaan we merken

STEDENDRIEHOEK – Het gezoem om je hoofd, de angst om gestoken te worden en dan gaan ze ook nog eens ongegeneerd zwemmen in je drankje alsof ze in een privé jacuzzi verblijven. Alleen al het zien van het gestreepte dier leidt bij veel mensen tot schrik en wapperende handen om de wesp te verjagen. 2018 Is een topjaar voor de wesp. Dolgelukkig met de hitte en droogte zijn er dit jaar een record aantal wespen in het land. Deze week is er kans op een ware plaag, te danken aan de extreem hoge temperaturen, droogte en dat al sinds langere tijd.

Al weken is er een record aantal aanvragen bij ongediertebestrijders om onder andere wespennesten te verwijderen, maar deze weken laten de gestreepte dieren zich wel heel veel zien. Dit is te danken aan de aan de bijzonder hoge temperaturen dit jaar.

“Warmte- en droogterecords sneuvelden bij bosjes en daar worden wespen blij van”

Meer wespen en grotere wespen
Cijfers van het KNMI laten een bijzonder warme lente zien waarin diverse temperatuurrecords sneuvelden. In mei was het al zeer warm voor de tijd van het jaar. De aanvragen bij bestrijders kwamen dit jaar al vroeg binnen. “Een warm voorjaar betekent dat de koninginnen vroeger uit hun winterslaap komen en de ‘werksters’ langer de tijd hebben om zich te ontwikkelen. Dat betekent dus meer wespen en grotere wespen. ” Ook speelt mee dat het in 2018 extreem droog is, al langere tijd. Met een neerslag van ruim 12mm in tegenstelling tot de gebruikelijke gemiddelden van 65mm in juni, hebben wespen het heerlijk naar hun zin dit jaar.

Hoewel wespen nuttige dieren zijn houden de meeste mensen niet van de wesp. Logisch, want een steek kan vervelende gevolgen hebben. De wesp is een echte rover, die zich voornamelijk voedt met andere insecten en is daarmee zeer belangrijk voor onze voedselverbouwing. Dankzij de wesp kunnen oogsten worden verbouwd met minder bestrijdingsmiddelen. Zo wordt in de Nederlandse kassen dankbaar gebruik gemaakt van de sluipwesp als ongediertebestrijder.

Nuttig, maar zo irritant
Een nuttig diertje dus, maar waarom dan zo ‘irritant’, vooral aan het einde van de zomer? Dat heeft een logische reden volgens kenners. Wespenlarven geven een zoete substantie af waarmee wespen zich mede voeden. Doordat er aan het einde van het warme seizoen weinig larven over zijn hebben de wespen minder voedsel en als logisch gevolg daarvan gaan ze op zoek naar zoet. En ja hoor, daar komt ons glas drinken om de hoek kijken of de salade met vaak een zoetige dressing; het paradijs voor de wesp…

“Kleding in alle kleuren van de regenboog vinden wespen te gek”

Wat te doen tegen brutale wespen?
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen die helpen verminderen dat een wesp jou moet hebben. Zo kun je beter geen parfum gebruiken, althans geen sterke geur. Maar ook je kleding kan van invloed zijn. Wespen vinden wit en lichtbruin geen interessante kleuren; bonte drukke patronen vinden ze te gek en daar komen ze dan ook graag op af. 

Maar er zijn nog veel meer dingen te doen. Denk bijvoorbeeld aan geuren. Leg een stuk citroen, ingeprikt met kruidnagels, op een schoteltje in de buurt waar je zit. Ook kun je een wespenval maken. Neem een fles die je afdekt met plastic met daarin kleine gaatjes aan de zijkant. Doe een zoete stof, zoals ranja, in de fles. De wespen zullen in de fles kruipen, maar er niet meer uit kunnen komen doordat het plastic voor ‘eenrichtingsverkeer’ zorgt. Azijn is ook een mogelijkheid; zet een bakje met azijn neer en de wespen zullen hier weg blijven. Ook koffie en wierook zijn geuren waar de wesp niet van houdt.

Bedenk wel dat een wesp niet snel zomaar steekt, alleen als zij zelf gevaar lopen. Probeer dus rustig te blijven in je bewegingen en sla ze vooral niet weg.