Stedendriehoek

De subsidiepot voor pelletkachels is bijna op

Pelletkachels zijn het hoogtepunt van design, efficiëntie en gezelligheid. Met prachtige designs, heerlijke warmte en verwaarloosbare uitstoot en stookkosten. Het gebruiksgemak verdient evenveel enthousiasme. Toch staat de pelletkachel op de tocht. De subsidie voor het verstrekken van duurzame oplossingen stopt in 2020. Op dit moment is er nog zo’n 60 miljoen euro over. Uw laatste kans dus, om nog extra voordelig te komen aan de exclusieve pelletkachels zoals de Austroflamm Clou, de Austroflamm Mo Duo, de Nordic Fire Thor en de Nordic Fire Torsby.

Waarom was het kopen van pelletkachels zo voordelig?
Al sinds 2016 was het mogelijk subsidie te krijgen na de aankoop van een pelletkachel. Helaas heeft de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat bepaald dat deze besparing niet langer wordt ondersteund. Al in 2020 stopt de subsidieregeling, waardoor dit het laatste jaar is om nog te investeren. Een pelletkachel kopen levert u om te beginnen al minstens 500 euro aan subsidie op, en daarna verwarmt u nog jarenlang goedkoop en co2-neutraal uw huis.

Nieuwe wetgeving
Ook is er nieuwe wetgeving voor kachels en haarden. Dit omdat meer dan de helft van de kachels te vervuilend is. De wet EcoDesign 2020 bepaalt dat alle nieuwe kachels een rendement moeten hebben van minimaal 75%, en een maximum-uitstoot van 40 milligram fijnstof. Heeft u een oude kachel of haard, dan kan deze op den duur verboden worden. De regelgeving geldt voor heel Europa, het is niet te vermijden. Let dus goed op de specificaties van uw toekomstige (pellet)kachel.

Nu is het moment
In 2019 is er ruim 110 miljoen euro aan subsidie op pelletkachels verstrekt aan nieuwe eigenaren van pelletkachels. Met andere woorden: de pot is 80% leeg. Daarvan wordt ook nog veel opgesnoept door andere duurzame investeringen zoals warmtepompen en zonneboilers. Zo is de bodem van de pot al voor het einde van dit jaar bereikt. Heeft u ooit overwogen een pelletkachel te kopen, dan is dit het moment om u te verdiepen. Hiervoor bezoeken veel mensen graag een grote showroom, waar zij prachtige (brandende) pelletkachels kunnen vergelijken. Bezoek ook het Experience Center van de Kachelsenhaardenwinkel. Kom naar Benningbroek en sla nog net uw slag. Profiteer als een van de laatsten van de bijna verdwenen subsidiepot.