Stedendriehoek

‘De kunst van het weglaten in de keuken en op het doek’

APELDOORN – Galerie PS20, gevestigd aan Nieuwstraat 9-11, heeft tot en met zaterdag 15 juni een bijzondere exposant. Jannis Brevet is een bekende Nederlander op het gebied van Cuisine: hij is een 3 Michelin Sterren Chef en eigenaar van restaurant/hotel Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen. Voor het eerst worden zijn schilderijen tentoongesteld buiten zijn eigen etablissementen.

Voor het bedenken van zijn driesterrengerechten laat Brevet zich inspireren door kunst: hij is kunstminnaar én -verzamelaar. Het proces van kunst vertalen naar zijn gerechten staat beschreven in zijn boek: Jannis Brevet, Cuisine & Art, dat ter inzage in de galerie ligt.

Brevet (“bijna zestig!”) heeft een grote naam in de culinaire wereld; hij is één van de drie chefs met 3 Michelin Sterren in Nederland. Wereldwijd zijn er ook niet meer dan 117. Maar naast zijn gasten gastronomisch verwennen, is hij dus ook beeldend kunstenaar. Een indrukwekkende collectie van dertien olieverfschilderijen siert nu de wanden in Galerie PS20. En de logische eerste vraag moet dan ook zijn: ‘Hoe kan zon drukbezet man nog de tijd vinden om zulke prachtige werken te maken?’ Jannis glimlacht: “Dat valt niet altijd mee nee. Vier tot vijf intensieve dagen per week ben je met je vak bezig in het restaurant maar juist ook daarom geeft het zoveel voldoening om je dan twee dagen te kunnen terugtrekken in het atelier.” In 2015 kreeg hij de ruimte om zijn passie voor het schilderen weer op te pakken. Hij is een bevlogen minimalistisch kunstenaar. Zijn motto ‘Niets is zo moeilijk als eenvoudig koken’ en ‘de kunst van het weglaten’ kreeg ook prioriteit in zijn kunstwerken. Met vrij simpele materialen zoals karton spijkers touw eierschalen en cortenstaal maakt hij naast olieverfschilderijen bijzondere creaties en beeldende kunst. Zijn werk wordt tentoongesteld in het Hotel-Manoir Inter Scaldes.

Passie voor perfectie
Op het vlakke Zeeuwse land omringd door wind en water voelt cuisinier Jannis Brevet zich in zijn element. Geboren en getogen op Zuid-Beveland groeide hij op te midden van oesters kreeft en alikruiken met weidelam zeekraal en boterbloemen. Een stage bij Tantris in München toen nog onder leiding van kookcoryfee Heinz Winkler deed hem besluiten enige tijd in Duitsland te blijven: een verrassend contrast met zijn eigen weidse polders. Hij bekwaamde zich er onder meer in de verfijningen van de patisserie maar vervolgde zijn loopbaan als chef garde-manger bij de fameuze Schweizer Stuben in Wertheim-Bettingen. Reeds het jaar daarop mocht hij zich chef-kok noemen van restaurant Le Marron in Bonn een etablissement dat hij met een Michelin Ster bekroonde. Hetzelfde herhaalde zich bij restaurant Alb 31 te Ettlingen maar toen besloot hij in 1986 om maar eens terug te keren naar Nederland.

Ook hier volgden de Michelin Sterren elkaar al spoedig op voor respectievelijk Chagall te Leidschendam en ’t Koetshuis in Rhenen. Na zijn huwelijk met Claudia een partner die minstens zo doorkneed is in gastvrijheid als hijzelf startte hij een eigen restaurant Helianthushof te Uden en behaalden de Brevets al kort na de opening een Michelin Ster.

In 2001 besloot het echtpaar het prestigieuze twee Michelin Sterren Manoir Inter Scaldes in Kruiningen over te nemen uit te breiden en perfectioneren waar zij nu achttien jaar de scepter zwaaien. Inter Scaldes heeft onafgebroken reeds 33 jaar twee Michelin Sterren en in 2018 slaagde Jannis erin de derde Michelin Ster op zijn naam te schrijven. Inter Scaldes mocht zich daarnaast in 2014 2015 en 2017 en 2019 het ‘Beste restaurant van Nederland’ noemen volgens de populaire Restaurantgids Lekker. Het hotel bestaande uit twaalf luxe suites ontving in 2016 na een ingrijpende renovatie de hotelclassificatie  5 sterren. 

Minimalistische kunst
Jannis en zijn vrouw Claudia zijn groot fan van de modernen de verfijnde minimalistische kunst van na 1950 de naoorlogse periode met een voorkeur voor (geometrische) abstract. “Gaandeweg heeft onze belangstelling voor minimalistische kunst de overhand gekregen. Inmiddels bezitten wij een grote verzameling Zero Art kunst” aldus Jannis. “Ik ga ook graag op bezoek bij kunstenaars om met eigen ogen te zien wat hen drijft. Zoals ik om dezelfde reden bij collega-chefs langs ga. Zowel het culinaire vak als de kunst zijn voor mij altijd in ontwikkeling. Stilstand is achteruitgang ook in mijn optiek. Wél is het zo dat ik met alweer 45 jaar kookervaring graag op zeker speel. Ik kook vanuit een bepaalde basis dat ben ik mijn gasten ook verplicht.”     

Synesthesie tussen kunst en koken
“Wat mij boeit is de synesthesie tussen kunst en koken: de verbinding tussen waarnemingen en voorstellingen uit verschillende zintuigsferen. Kleuren lijnen vormen en structuren inspireren bij het koken. “Ik kook de beelden niet na het inspireert me meer een bepaalde richting uit. Het beïnvloedt mijn keuze van ingrediënten of de manier waarop ik het bord opmaak en het servies dat ik gebruik.” Hij toont zich in diverse van zijn werken een meester in de zogenoemde ‘Sleeptechniek’ waarmee de Duitse kunstenaar Gerhard Richter wereldberoemd is geworden. “Soms schilder je dan zeven à acht lagen over elkaar een interessante techniek.” 

De expositie Cuisine & Art in Galerie PS20 is te bezichtigen op dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 15.00 uur op zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur en op aanvraag bij galeriehoudster Sylvia Guys telefoon 06-15003923 en website www.galerieps20.nl