Stedendriehoek

‘De i van i-Space staat voor iedereen’

APELDOORN – Het eerste onderwijskundige medialab in Apeldoorn is geopend bij PCBO Koningin Juliana. Dit medialab is door Wendy Kratt (ELEVATION Interior Design) en Klaas Kuperus (De Rekenwinkel) ingericht. Zij kregen, na hun succesvol afgeronde project bij het Amstelveen College in Amstelveen, veel aanvragen van basis- en middelbare scholen binnen die ook zo’n soort lab wilden.

In 2020 gaat het Techniekpact van start. In dit pact staan afspraken die onderwijsinstellingen, werkgevers, werknemers, studenten, de regio en rijksoverheid hebben gemaakt over het opleiden van meer bèta- en technisch talent en het aantrekkelijker maken van werken in de techniek. Een manier om dit te doen is door het ontwikkelen van zogeheten medialabs op scholen, die onderdeel uitmaken van het onderwijscurriculum. In dit multifunctionele lab vind je onder andere de toepassingen van Virtual Reality, Immersive Computing, Robotica, 3D-scanners en een hypermodern interieur, geïntegreerd in het onderwijscurriculum.

Puntjes op de i
Het is donderdagochtend 09.15 uur en nog vrij rustig bij PCBO Koningin Juliana. Interieurontwerper Wendy komt net binnenlopen. Ze rent snel naar boven om haar compagnon Klaas te helpen met de puntjes op de i te zetten. De gasten worden hartelijk ontvangen en doorverwezen naar het Werktheater’. Hier staat koffie thee en gebak klaar. Rond half tien stroomt de ruimte vol met een divers gezelschap: directeuren van de PCBO-scholen wijk-ICT’ers medewerkers van de gemeente Apeldoorn leerlingen en journalisten.

Voorzitter van de Raad van Bestuur van PCBO Esther Kopmels opent de ochtend en overhandigt al snel de microfoon aan locatieleider Daphne Tuijtel. Samen met Klaas van de Rekenwinkel die tevens vader is van een van de leerlingen heeft zij het plan bedacht voor dit medialab. “Het is een onderdeel van een grotere droom. Wij vinden het belangrijk om talentgericht te kijken en de kinderen te laten ontdekken wat hun ‘knapheid’ is bijvoorbeeld natuurknap (goed in natuur- en scheikunde) of kookknap (goed in koken). Uiteindelijk willen wij voor al deze talenten een ruimte hebben binnen onze scholen.”

Anders dan Amstelveen
Voor dit project hebben Klaas en Wendy (weer) de vrije hand gekregen om het lokaal in te richten naar eigen idee. In tegenstelling tot het medialab in Amstelveen heeft de PCBO Koningin Juliana een aparte verdieping met twee kamers en een overloop. “De ene ruimte is voor leerlingen en de andere voor leerkrachten” vertelt Danny Bergman hoofd ICT van PCBO. “We vinden dat niet alleen de leerlingen maar ook de leerkrachten moeten leren omgaan met de nieuwste technieken. De i van i-Space staat dan ook voor iedereen. Naast dat de ruimte beschikbaar wordt gesteld aan alle 27 PCBO-scholen zijn ook buitenstaanders welkom om de apparatuur uit te proberen.”

Het lab is helemaal space-achtig ingericht. Zelfstandig maar ook samen gaan kinderen aan de slag met opdrachten. Ze leren door te doen dat staat centraal bij robotica. Leerlingen krijgen meteen feedback op wat ze gedaan hebben. Ze worden door de opdrachten gestimuleerd creatief te denken samen te werken en problemen op te lossen. Zo worden de kinderen klaargestoomd voor de toekomst.

Geen copy-paste
Bij de verschillende medialabs van Klaas en Wendy is geen sprake van copy-paste. “Alle lokalen die we maken zijn en worden uniek” vertelt Klaas. Hij is heel tevreden over het eindresultaat vertelt de directeur van de Rekenwinkel terwijl hij op het podium staat. “Het is fantastisch om te zien hoe de kinderen erop reageren. Hieraan zien we dat ons doel is bereikt.” Wethouder Nathan Stukker is heel benieuwd naar de ruimte. “Ik heb het nog niet gezien” lacht hij. “Wat mij vooral aanspreekt aan dit concept is dat het lab vaardigheden geeft voor de toekomst. We moeten als onderwijs meer op zoek naar kennisoverdracht in combinatie met praktische vaardigheden die je leert bij programmeren bijvoorbeeld. Mooi dat PCBO Koningin Juliana de eerste stap durft te zetten. De volwassenen van nu maken het beleid maar we mogen meer op niveau van kinderen gaan kijken naar wat nodig is in vaardigheden voor de toekomst. Ik hoop dat meerdere scholen dit voorbeeld zullen volgen.”

Dit medialab is in samenwerking met ELEVATION Interior Design De Rekenwinkel Presikhaaf Schoolmeubel BV Stickermaster Snappet ProWise Compello Xando Gynzy Parnas Sys centralpoint en Momento ingericht. Alle partijen zijn niet alleen blij met de samenwerking ook vinden zij het heel belangrijk. Klaas glimlacht: “Het is mooi om te zien dat de een het bedenkt en de ander het naar een hoger plan brengt.”

Lees meer over het Amstelveen medialab hier!