Stedendriehoek

‘De beste van Nederland’

APELDOORN – Matthew Luhukay (35) is niet de winnaar geworden van het televisieprogramma Ink Master – Meesters van de Lage Landen 2. In de finale, die maandagavond was te zien op de tv-zender Spike, moest de Apeldoorner de Vlaamse Joyce Kamania voor zich dulden. Wel eindigde hij voor de derde finalist, Robbin Snip uit Purmerend.

De wedstrijd begon half januari met tien tattoo artists uit Nederland en België. Matthew Luhukay (links op foto uit finale), eigenaar van tattoo- en piercingstudio Black Sword Tattoo Parlour aan de Hofstraat in Apeldoorn, werd maandag voor de laatste keer beoordeeld door de gerenommeerde juryleden Morrison Schiffmacher en Errol Buwalda, onder toeziend oog van presentator Marco Roelofs.

Matthew kon zich wel vinden in de uitslag: “Joyce heeft zich door alle uitzendingen heen het meest consistent getoond; zij beheerste alle vereiste stijlen goed. Ik wilde in de finale te veel: een te grote tatoeage, waardoor ik uiteindelijk te weinig tijd had om m goed gedetailleerd af te leveren. Daar had ik geen spijt van hoor want je wilt toch knallen in de eindstrijd.” Dat moest gebeuren in twee bloedstollende opdrachten: een tattoo conventie en een Man’s Ruin. De eerste opdracht voltooiden de finalisten met z’n drieën; de laatste allesbepalende opdracht was voor Matthew en Joyce. Robbin was inmiddels afgevallen. De Man’s Ruin betrof een iconische tattoo met pin-ups drank gokken en andere elementen die een man kapot kunnen maken. De twee overgebleven kandidaten kregen acht uur de tijd maar zoals al eerder vermeld: Matthew had zich iets te veel op zijn hals gehaald. Hij bekent een grote fan te zijn van het werk van Robbin Snip een van zijn rivalen in de slotaflevering. “Dat hij niet won had er vooral mee te maken dat zijn tatoeages te eenzijdig waren.”

De finaleplaats van Matthew is een bekroning op twintig jaar ervaring. Hij groeide op in Vaassen en maakte door oudere buurjongens kennis met de graffitiwereld. De tatoeages die zijn vader bij zichzelf had aangebracht fascineerden hem eveneens mateloos. “Toen ben ik ook gaan experimenteren met Oost-Indische inkt en een naald. Het aanbrengen van iets kunstzinnigs fascineerde me. Ik oefende op mezelf op neven en op buurjongens. Op mijn 16e kreeg ik een tattoo-kit in handen en begon ik daarmee te oefenen. De rest is geschiedenis.”

De finalisten Robbin Snip (Snip Art Tattoos te Amsterdam) Joyce Kamania (Trash Tattoo in het Belgische Dendermonde) en Matthew Luhukay (Black Sword Tattoos Parlour in Apeldoorn) hebben dus de afgelopen weken uiteindelijk zeven Nederlandse en Vlaamse kandidaten achter zich gelaten. Natuurlijk had Matthew dolgraag de tweede titel van Ink Master van de Lage Landen mee naar huis genomen plus het prijzengeld van 20.000 euro. “Wat de tweede plek opleverde? Ha alleen de eer! En bovendien: een geweldig leuk avontuur drie weken lang in een loods in IJmuiden.” Teleurgesteld toont hij zich nauwelijks bij Luhukay is het glas vooral half vol: “Vergeet niet: ik ben toch de beste van Nederland hè” glimlacht hij. “Helemaal niet gek voor een gewone jongen uit Apeldoorn!”