Stedendriehoek

De beleving van het pureautorijden voor goed doel

APELDOORN – Daan Veenendaal en Jort Deelman, beiden 20 jaar, zaten al in groep 3 bij elkaar in de klas. Ze waren toen 6 jaar oud. Sindsdien zijn de Apeldoorners onafscheidelijk – ze wonen ook nauwelijks 700 meter van elkaar af – en hebben ze ook nog veel dezelfde voorkeuren.

Eén daarvan? Auto’s. Die passie zet het ondernemende duo nu ook in voor het goede doel. Zondag 7 juli rond 10.00 uur gaat hun eerste Roetrally van start bij wegrestaurant De Kar in Klarenbeek. Jort en Daan hebben in dit kader de website derallyfabriek.nl aangemaakt. Inmiddels hebben al 25 equipes zich hier voor de rally aangemeld. Met nog anderhalve week te gaan tot het evenement hoopt het duo op veertig teams uit te komen. “En de naam, Roetrally? Tja, de geur van benzine, olie en verbrand rubber, het geluid van een ronkende V8-motor, het eindeloos sleutelen; dit mag niet zomaar verloren gaan!”

Nee, de jongemannen hebben principieel geen problemen met het elektrisch rijden, maar… “We willen wel graag de beleving van het pure autorijden onder de aandacht brengen én houden. Dat doen we zondag 7 juli met een 200 kilometer lange rit die grotendeels gaat plaatsvinden op de Veluwe.”

Het is géén snelheidsrally, benadrukken de organisatoren. “Er wordt gewerkt met het ‘bolletje-pijltje-systeem’. Er zijn gratis apps waarmee je de tocht kunt rijden. Je moet wel met z’n tweeën zijn, de bestuurder en een navigator. Wat wij anders gaan doen dan de rest, is mooie stukken, bochtjes, hoogteverschillen, haarspeldbochten, uitgestrekte velden, heuvels, routes langs het water. De Veluwe ontdekken in een sterk gevarieerd landschap, gegarandeerd zónder snelwegen.”

De wereld van de rally is verouderd, constateren Jort en Daan. “En dat is logisch, want de ouderen kunnen vaker een klassieke (rally)auto betalen plus het vaak hoge inschrijfgeld voor een rally. Wij houden de kosten juist bewust relatief laag: deelname kost 62,50 euro per persoon. Daarvoor krijg je dan het routeboek, een rallyschild, een voortreffelijke lunch en een al even feestelijke afsluiting van de dag. Waar dat is? Dat blijft vooralsnog geheim, maar het wordt fantastisch”, beloven ze. De mannen stellen ook geen eisen aan deelnemende auto’s: “Elke auto mag meedoen. Daarmee halen we meteen het elitaire uit de rally – al rijden er merendeels wel exclusieve auto’s mee – en is de sport nu voor iedereen bereikbaar. Zo kan integratie ook…”

De eerste Roetrally heeft alvast drie mooie sponsoren binnengesleept: de bedrijven Jortfilmt.nl en Woon.nl plus het befaamde schoenenmerk Montagni. Ook zij zorgen ervoor dat aan het einde van de rallydag een mooi bedrag beschikbaar kan worden gesteld aan het goede doel: zorgboerderij De Oldenhof te Loenen. “De Oldenhof is een kleinschalig centrum dat zorg, begeleiding en ontwikkeling biedt aan kinderen en (jong)volwassenen met een zorg- en/of hulpvraag. Daarbij hebben deelnemers met een hulpvraag binnen hun eigen mogelijkheden de regie over hun eigen leven. We willen voor en tijdens de rally niet alleen vertellen dát we inzamelen, maar ook waarom we dat doen. We willen dat er meer interesse wordt getoond dan alleen het geld doneren. We willen het verhaal erachter duidelijk maken. Tijdens de rally zal er dan ook aandacht worden besteed aan De Oldenhof en zal er geld worden ingezameld. Dat doen we na afloop van de rally ook nog met een fraaie verloting, waarvoor bedrijven en particulieren al mooie spullen hebben gedoneerd.”

Inschrijven voor de Roetrally kan nog tot uiterlijk dinsdag 2 juli 12.00 uur via de website derallyfabriek.nl of men kan bellen met 06-81334817.