Stedendriehoek

Dag van de Beroerte

STEDENDRIEHOEK – Op dinsdag 8 mei wordt voor de 14e keer de Europese Dag van de Beroerte georganiseerd. Op deze internationale preventiedag wordt er aandacht besteedt en informatie gegeven over beroertes. Het thema is dit jaar ‘het leven na een beroerte’.

Op meer dan 100 locaties in Nederland (waaronder in het Gelre ziekenhuis in Zutphen) kan men een informatiemarkt bezoeken en geïnformeerd worden over een beroerte. Men kan op diverse locaties terecht voor controle op de risicofactoren.

Beroerte is een verzamelnaam voor verschillende problemen met de bloedvoorziening van de hersenen. Het wordt ook wel CVA genoemd: Cerebro Vasculair Accident (VCA). Letterlijk vertaald is dat een ongeluk (accident) in de bloedvaten (vasculair) van de hersenen (cerebro). Bij een CVA krijgt een deel van de hersenen opeens te weinig of geen zuurstof. Dit kan een herseninfarct of een hersenbloeding zijn. Een andere vorm is een TIA, ook wel een tijdelijke of voorbijgaande beroerte. Als de verschijnselen van een beroerte maar kort aanhouden, is er sprake van een TIA (transient ischemic attack). De verschijnselen kunnen tussen de 20 minuten en 24 uur duren.

Circa 600.000 mensen in Nederland hebben enige vorm van hersenletsel, hier komen jaarlijks circa 135.000 mensen bij. Ongeveer 11.000 mensen ervaren ernstige gevolgen van een hersenletsel. Meer informatie over de Dag van de Beroerte vind je op www.dagvandeberoerte.nl.