Stedendriehoek

Cultuur is meer dan naar kunst kijken

APELDOORN – Gigant, CODA en ACEC vieren op zondag 1 september de start van het nieuwe culturele seizoen. Tussen 13.00 en 17.00 uur is er op en rond het Van Reekumplein (tussen Gigant en CODA) heel veel te zien, te doen en te beleven op het gebied van muziek, dans, kunst, literatuur, theater, techniek, mode en circus. Het culturele festival Bloeiend! is gratis te bezoeken.

Met Bloeiend! openen CODA, Gigant en ACEC gezamenlijk het nieuwe culturele seizoen. Een seizoen waarin jong en oud(er) door kunst en cultuur tot bloei komen. Bloeiend! is er voor iedereen die meer wil weten over het (cursus)aanbod op het gebied van kunst, taal en cultuur, in de brede zin van het woord. Op het Van Reekumplein kan iedereen kennismaken met de kunst van muziek en taal, spelen met de kracht van papier en techniek en ontdekken dat cultuur meer is dan naar kunst kijken.

Ook dit jaar zijn tijdens Bloeiend! weer verschillende optredens te bewonderen. Op het Van Reekumplein speelt wereldmuziekensemble El Duende melodramatische, vrolijke en wervelende muziek die je raakt en laten de jonge violisten van Twinkels horen hoe ze uit hun hoofd prachtig viool kunnen spelen. Ook vermaakt Theatersportgroep Rechts van het midden de bezoeker met snelle games en scènes die volledig geïmproviseerd worden aan de hand van suggesties uit het publiek. Op verschillende plekken in CODA Bibliotheek is het niet alleen mogelijk samen naar verhalen te luisteren, maar de bezoeker kan ze ook zelf maken: met Poëzie om je pols draag je je eigen gedicht om je arm en tijdens Er was eens… wordt een lange tekening met woorden en beelden gemaakt. Er wordt ook voorgelezen uit de boeken in CODA Bibliotheek.

Bezoekers kunnen ook dit jaar weer de handen uit de mouwen steken: muziekliefhebbers kunnen tal van muziekinstrumenten uitproberen zoals viool, trompet, (bas)gitaar of saxofoon. Ook kunnen ze meedoen aan Muziek op schoot of een workshop stembevrijding. Creatieve bezoekers kunnen onder andere schilderen, schrijven, boetseren, naaien en meebouwen aan Kartopia: de wereld van de toekomst, gemaakt van karton. Voor iedereen die niet stil kan zitten zijn er gedurende de middag dansworkshops. Ook kan er volop geëxperimenteerd worden met de allernieuwste technieken die onder andere in CODA FabLab, VR Lab en het nog te openen Experience Lab ingezet (gaan) worden. Wat te denken van Nintendo Labo, waarbij jong en oud eigen kartonnen bouwwerken kunnen gaan creëren die in contact staan met de Nintendo Switch? 

Zandschrijver Skryf rijdt zichzelf deze zondagmiddag voort en laat al rijdend een gedicht van stadsdichter Aad van der Waal achter dat hij speciaal voor deze editie van Bloeiend! geschreven heeft. In de Nieuwstraat staat een Grand Piano die je zelf kunt bespelen door erop te klimmen, lopen of springen. Bij ACEC worden tijdens Bloeiend!twee tentoonstellingen geopend. Om 14.00 uur opent wethouder Mark Sandmann een klein museum met daarin foto’s van ACEC en een tentoonstelling met apparaten die door ACEC zijn gemaakt. Om16.00 uur opent Jasper van der Graaf de tentoonstelling OFFSHORE van Menno Mulder, waarin de autonome kant van het oeuvre van Mulder wordt belicht. Tot slot is er tussen ACEC en het Van Reekumplein een speciale Erfgoedmarkt waar allerlei informatie uit onder andere CODA Archief gepresenteerd wordt over het Apeldoorns erfgoed. En wie tijdens Bloeiend! zin heeft in iets kouds, kan bij de ijswagen van Van Swoll terecht.

Zie ook: gigant.nl/evenementen/bloeiend en coda-apeldoorn.nl/bloeiend.