Stedendriehoek

Culturele Pleinmarkt pakt weer ouderwets uit

APELDOORN – Na de coronaperiode zijn koren, muziekgezelschappen en dans- en theatergroepen weer volop aan de slag. Dat laten zij zien en horen tijdens de Culturele Pleinmarkt op vrijdag 9 en zaterdag 10 juni in en om theater Orpheus.

Op vrijdagavond 9 juni vindt in samenwerking met de Apeldoornse Koren Federatie het Mini Korenfestival plaats. In de Altioszaal, het theaterrestaurant en de foyer laten twaalf verschillende koren horen wat een grote verscheidenheid aan muzikale stijlen er is. Voor iedereen die van zang houdt is er keus genoeg. De toegang is gratis.

Op zaterdag is er van 10.00 tot 17.00 uur de beeldende kunstmarkt, waar ongeveer 90 kunstenaars en culturele instellingen een kleurrijk en divers palet laten zien op het gebied van schilderen, tekenen, sieraden en keramiek maken etc. Veel kunstenaars zijn actief aan het werk in de kraam.

Vijf podia

Daarnaast zijn er maar liefst vijf podia waar vijftig Apeldoornse groepen en solisten optreden. Zij laten zien dat zingen, muziek maken en dansen plezier geeft. Voor kinderen en jongeren zijn er boeiende activiteiten. Onder leiding van beeldend kunstenaar Stephan Peters kun je leren om manga-stripfiguren te maken. En In de openbare Makerspace van het ExperienceLab van CODA leren jongeren onder andere over 3D printen en lasersnijden, kunnen ze zelf aan de slag met het bouwen en programmeren van robots en ontdekken ze de wereld van Virtual Reality. Ook is er een Cultuurbeurs waar podiumgroepen en solisten enerzijds en zorginstellingen en buurtontmoetingscentra elkaar kunnen ontmoeten en afspraken met elkaar kunnen maken voor het komende jaar om op te treden.

Interculturele diversiteit

“En tenslotte besteden we aandacht aan interculturele diversiteit, samen met de werkgroep intercultureel (WINC). In de Altioszaal hebben we een gesprek tussen bewoners, politiek en maatschappelijke organisaties hoe we meer diversiteit en inclusie in het culturele leven kunnen brengen. Dit gesprek wordt omlijst met enkele interculturele optredens en ook de rest van de middag treedt er een ‘keur van kleur’ op in de Altioszaal.”

De Culturele Pleinmarkt is daarmee de gezelligste en grootste culturele ontmoeting van en voor Apeldoorners, waar je meemaakt wat er op cultureel gebied in Apeldoorn voor jong en oud te beleven is, waar kunstenaars, podiumgroepen, culturele instellingen en verenigingen zichzelf presenteren en nieuwe deelnemers kunnen werven. “Ons motto: Kom dat zien, moet je horen, dat wil je óók doen! En alles is gratis toegankelijk.”

Zie de website: www.culturelepleinmarkt.nl