Stedendriehoek

City Mountainbike ‘Combinatie van kracht, snelheid en techniek’

APELDOORN – Op zondag 2 september vindt de derde editie plaats van de Merida City Mountainbike Apeldoorn. De race brengt een uitdagend parcours, prachtige wedstrijden en fantastisch spektakel voor iedereen. Op het Marktplein is een uitgebreid parcours uitgezet. De toegang is vrij.

Hij heeft een voornaam die je zelden of nooit hoort: Demiz. “Door mijn ouders vernoemd naar de Griekse zanger Demis Roussos. Maar dan met een ‘z’ op het eind”, glimlacht de negentienjarige Apeldoorner Demiz Hebing. Zondag 2 september neemt hij deel aan de derde editie van het evenement Merida City Mountainbike Apeldoorn op het Marktplein. Met veel zelfvertrouwen ook, want tijdens het NK Eliminator van afgelopen vrijdag in Zoetermeer legde Hebing keurig – en enigszins verrassend – beslag op de bronzen medaille.

Vorig jaar was het lid van de lokale mountainbikevereniging Bar End ook al van de partij bij de sprintwedstrijd in zijn woonplaats. “Ik behaalde toen de zesde plaats, voor velen – en ook wel voor mezelf – toch een verrassend goed resultaat. Het parcours op het Marktplein ligt me uitstekend: kort – slechts twee ronden – en intensief in de bochten. Er komt een combinatie van kracht, snelheid en techniek aan te pas en ik ben zo’n explosieve renner. Overigens niet iets wat je zou verwachten als je mij voor het eerst ziet, want mijn dunne bovenbenen passen wel twee keer in die van de (inter)nationale concurrenten, haha.” Ook zondag hoopt Hebing weer een plek bij de beste tien in de wacht te slepen. “Mijn familie en vrienden staan sowieso weer langs de kant, net als vorig jaar, tactisch verspreid over het plein zodat ik overal de aanmoedigingen hoor.”       

Het voorbije seizoen heeft Demiz zijn wieleractiviteiten op een lager pitje gezet; hij heeft veel tijd gestoken in het afronden van zijn studie Bedrijfsadministratie en zijn stage. Hij is momenteel al aan het werk bij FSG Apeldoorn en pakt het veelvuldig trainen nu weer met liefde op. Vorige maand nam hij bijvoorbeeld ook al deel aan het Nederlands Kampioenschap Mountainbike Cross Country in het Orderbos bij Bar End, de vereniging waar hij op 7-jarige leeftijd zijn eerste pedaalslagen maakte. “Mijn opa en oom zaten vroeger altijd in de motocross en zijn nadien gaan mountainbiken. Dat vond ik geweldig om te zien, dus de keuze was snel gemaakt voor mij.” En hij had talent, want zijn trofeekast thuis puilt uit van de bekers, waaronder een derde plaats bij het Nederlands kampioenschap. “Al tien jaar lang gaan mijn ouders, maar ook mijn grootouders, mee naar mijn wedstrijden. Het zijn echte familie-uitjes en hun aanwezigheid stimuleert me enorm!”

Met zijn negentien jaar is Hebing, lid van het Stappenbelt Sportfietsen MTB Team, vanuit de junioren doorgestroomd naar de elite/beloften. “Van je 20e tot je 23e, dat zijn belangrijke jaren voor een renner. Ik wil me graag verder ontwikkelen, op weg naar een toekomst met een combi van topsport en werk. Om me te kunnen blijven meten met de anderen, moet ik de komende tijd veel aandacht besteden aan krachttraining en een verbeterde rij-techniek. Op het rechte stuk van een stratenparcours, zoals ook hier op het Marktplein, tik je in een volle sprint toch wel de 45 à 50 kilometer per uur aan. Het is voor mij alleen nog zaak dat ik leer om die explosiviteit vaker tijdens een wedstrijd te etaleren.”  

Het programma van Merida City Mountainbike Apeldoorn begint komende zondag om 12.30 uur. Het laatste onderdeel van de dag gaat om 17.00 uur van start. Het evenement heeft een hoge kijkwaarde door de opzet van het parcours. Vrijwel het hele wedstrijdverloop is te volgen vanaf het Marktplein. Op een kort parcours met diverse hindernissen zijn er spectaculaire races te verwachten. Op het parcours strijden telkens vier renners tegen elkaar om via een knock-out systeem de finale te bereiken. Waren de nationale toppers met onder anderen (winnaar) Mathieu van der Poel al aanwezig tijdens het Nederlands kampioenschap in het Orderbos, met de status van UCI wereldbeker Eliminator wordt nu de internationale sprintelite verwacht. Met voormalig Europees kampioen Jeroen van Eck, de Franse wereldkampioen Titouan Perrin-Ganier, de Duitser Simon Gegenheimer (winnaar in Apeldoorn van vorig jaar), de Zweed Anton Olstam en de Belg Fabrice Mels zal er op het scherpst van de snede gestreden worden. Bij de dames behoren Ingrid Boe Jacobsen (Noorwegen), Coline Clauzure (Frankrijk) en de Apeldoornse Anne Terpstra – winnaar van het NK – tot de favorieten. Naast de wereldbekerwedstrijden is er ook een shorttrackwedstrijd, een wedstrijd over 20 minuten waaraan ook de mindere goden kunnen deelnemen. Voor kinderen worden er Kidsraces gehouden.