Stedendriehoek

Circulaire tafel in De Parken

APELDOORN – Vorige week is een circulaire tafel onthuld bij het Verzetsstrijderspark in de Parken. De tafel bestaat volledig uit hergebruikt materiaal uit de wijk. Het blad van de tafel is gemaakt van oude betonplaten die onder het asfalt in de Parken lagen. Het hout is afkomstig van de gevelde bomen uit de wijk. De tafel staat daarmee symbool voor de circulaire aanpak van de Parken.

Wethouder Wim Willems ziet de circulaire tafel als mooie toevoeging aan de wijk: “Deze tafel is een prachtig voorbeeld van het hergebruik van materialen. De tafel sluit daarmee goed aan op de circulaire aanpak in de Parken. En helemaal mooi dat ons eigen leerwerkbedrijf de tafel heeft gemaakt.” 

De circulaire tafel is volledig gemaakt van materialen uit de Parken. Het tafelblad is gezaagd van het beton uit de Generaal van Heutszlaan. Het hout van de tafelpoten en krukken komt uit het Wilhelminapark. Het leerwerkbedrijf van de gemeente Apeldoorn heeft de tafel gemaakt. Bij het leerwerkbedrijf werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die begeleid worden naar betaald werk. 

Het project de Parken is het allereerste civieltechnische project in Nederland dat circulair wordt ontworpen en uitgevoerd. Betonindustrie De Hamer heeft hiervoor een circulaire tegel ontwikkeld. Het oude beton dat onder het asfalt lag, is gebroken tot puin en daarna weer toegepast als grondstof voor de nieuwe betontegel die in de trottoirs van de Parken komen te liggen