Stedendriehoek

Circulaire sloop enherplaatsing hal

APELDOORN – Gemeente Apeldoorn en Boverhoff Sloopwerken starten binnenkort met de circulaire demontagesloop van de Americahal. Om invulling te geven aan de circulaire ambitie van de gemeente en de ervaring van Boverhoff op het gebied van circulair slopen, hebben beide partijen de handen ineen geslagen. Dit betekent dat niet alleen materialen worden hergebruikt, maar dat de hal ook elders wordt herplaatst. In Zwolle om precies te zijn.

De Americahal wordt afgebroken om de herontwikkeling van het gebied De Voorwaarts mogelijk te maken. Naast het feit dat het uniek is, dat een gebouw van deze omvang circulair wordt gesloopt en herplaatst, is het voor de gemeente Apeldoorn het eerste sloopproject dat op deze wijze wordt uitgevoerd. Wethouder Detlev Cziesso is blij met deze ontwikkeling: “Circulaire economie is een van de aandachtspunten in het collegeprogramma: meer dan 98% van de hal wordt hergebruikt.”

Voorbeeld
De Americahal genoot regionale maar ook landelijke bekendheid vanwege de beurzen, concerten, kermissen en evenementen die er gehouden werden. Beide partijen zijn blij dat het gebouw en deze historie zo toch behouden kan blijven. Het project wordt een voorbeeld voor toekomstige projecten binnen de gemeente Apeldoorn, maar mogelijk ook voor de gehele (landelijke) circulaire economie.

De voorbereidingen worden de komende weken verder opgestart en voor het eind van december 2019 zijn de werkzaamheden op locatie afgerond. Na de zomervakantie worden nadere details omtrent het project verstrekt.