Stedendriehoek

Burgemeester ‘on tour’

Drie burgemeesters in één jaar, op één foto! Vertrekkend (waarnemend) burgemeester Petra van Wingerden-Boers hangt het ambtsketen om de nek van haar opvolger Ton Heerts. Tussen hen in is Commissaris van de Koning John Berends zichtbaar, die op zijn beurt begin dit jaar als eerste burger van Apeldoorn werd afgelost door Van Wingerden-Boers. (Foto: Rob Voss)

APELDOORN – De kersvers benoemde burgemeester Ton Heerts (53), afkomstig uit Tubbergen, woont al ruim dertig jaar in Apeldoorn en kent de stad en de omliggende dorpen goed. Maar, zoals hij zelf ook zegt: ‘er is nog veel te leren’. Daarom gaat Heerts de komende maanden ‘on tour’ om Apeldoorn nóg beter te leren kennen. De inwoners van Apeldoorn kunnen hem daar bij helpen. Welke plek, vereniging, wijk, organisatie of mensen moet hij zéker bezoeken? Tips kunnen gedeeld worden via een aanmeldformulier op de gemeentesite Apeldoorn.nl.

‘Tweeledigheid Apeldoorn zit ook in mij’
Tijdens zijn installatie als eerste burger, vorige week, beschreef Heerts in zijn speech waarom hij Apeldoorn in zijn hart heeft gesloten toen hij meer dan dertig jaar geleden als jonge Marechaussee hier aankwam: “In deze stad huist nog steeds ook de ziel van een dorp. Apeldoorn heeft het goede van twee werelden. Dat maakt Apeldoorn heel bijzonder. En juist niet heel gewoon of heel gemiddeld, zoals het cliché wil.” Hij gaf aan zichzelf in Apeldoorn te herkennen: “De tweeledigheid die Apeldoorn zo kenmerkt, zit ook in mij: reuring en rust, ambitie en gezelligheid, striktheid en mededogen. En daarom besloot ik te solliciteren.”

Kansen voor Apeldoorn ziet de nieuwe burgemeester volop: “Ik zie kansen voor ondernemers om te investeren in duurzame groei. Kansen voor het onderwijs om samen te bouwen aan Apeldoorn als kennisstad. En kansen voor inwoners om samen mooie initiatieven te ontplooien in hun wijken.” Heerts is dankbaar dat hij nu burgemeester van alle Apeldoorners mag worden. Maar hij realiseert zich ook dat het niet vanzelfsprekend is dat de Apeldoorners hem ook meteen als burgemeester zien, liet hij weten: “Want ook al draag ik deze stad een warm hart toe, dat betekent nog niet automatisch dat de stad mij ook een warm hart toedraagt. Dat moet ik zelf verdienen.”