Stedendriehoek

Brassbands op het podium

APELDOORN – Voor de eerste keer in de Apeldoornse geschiedenis komt de Amsterdam Staff Band (ASB) en Nationale Jeugd Brassband naar Apeldoorn. Op zaterdag 23 februari verzorgen zij van 19.00- tot circa 20.30 uur een sprankelende muzikale avond. De bands spelen samen en afzonderlijk een breed repertoire. Zondag speelt de ASB samen met en afzonderlijk van het gemengd koor Campanella in Vaassen.

‘Music is to the soul what the wind is to sails’. Deze uitspraak komt van Leger des Heils oprichter William Booth. Het betekent dat muziek hetzelfde voor de ziel is als wind voor de zeilen. Muziek speelt sinds jaar en dag een belangrijke rol in de manier waarop het Leger des Heils haar geloof beleeft. Op kenmerkende wijze heeft de organisatie altijd al uiting gegeven aan het geloof en de opdracht die daarin doorklinkt: het Evangelie van Jezus Christus uitdragen en in zijn naam menselijke nood lenigen.

Brassbands
Het Leger des Heils in Nederland heeft twee bekende brassbands: Amsterdam Staff Band en de Nationale Jeugd Brassband. Beide verzorgen regelmatig concerten en festivals door heel het land, waaronder dit keer in Apeldoorn. Onder leiding van dirigent Olaf Ritman treedt de ASB zaterdag 23 februari om 19.00 uur op in het Leger des Heils gebouw aan het Hofveld 21-23. Daarnaast speelt ook de Nationale Jeugd Brassband, onder leiding van Robbert Marseille. De topmuzikanten komen uit heel Nederland en zijn allemaal actief in een van de lokale Leger des Heilsafdelingen. Ritman is verslingerd aan de muziek en in het bijzonder het Leger des Heilsrepertoire. ‘Eenmaal besmet met de brassmuziek van het Leger des Heils, daar kom je levenslang niet vanaf’.

Songs of Praise
Op zondag 24 februari van 15.00 tot circa 16.30 uur zijn de ASB-muzikanten samen met het gemengd koor Campanella aanwezig in de Dorpskerk van Vaassen, Marktplein 7, voor de Songs of Praise. De algehele leiding is in handen van luitenant-kolonel Ine Voorham. De band en het koor zullen samen en afzonderlijk bijdragen leveren. Gezamenlijk brengen zij het muziekstuk ‘The Light of the World’ ten gehore. Campanella kent onder leiding van Henry Huisjes een breed repertoire. Hij kenmerkt zijn dirigentschap als ‘het beste uit mensen halen en samen toewerken naar een mooi muzikaal eindresultaat’. “Dat is mijn uitdaging als dirigent.”