Stedendriehoek

Bouwmensen Apeldoorn naar hoger level

APELDOORN – In oktober werden de eerste palen geslagen en op woensdag 12 februari bereikten de bouwers officieel het hoogste punt van de vernieuwbouw van Bouwmensen Apeldoorn. 7,5 meter hoog is het gebouw, dat wordt bijgebouwd aan een deel van het oude pand. Dit werd traditiegetrouw gevierd. Niet met borrels en bites, maar met gezelligheid voor de frietkraam!

Vlak voor de zomervakantie van 2019 verhuisden zo’n 114 leerlingen van de bouwschool naar een tijdelijke locatie aan de Fauststraat 3. Meteen na de bouwvak begon het sloopwerk en in oktober vorig jaar startte de nieuwbouw. Vernieuwbouw eigenlijk. Het nieuwe gedeelte wordt tegen de huidige instructieruimtes van Bouwmensen Apeldoorn aan gebouwd. Hiervoor is het kantoorgedeelte en de leslokalen eerst gesloopt.

‘Krap in zijn jasje’

“De verbouw was hard nodig”, vertelt Oscar Horstink – voorzitter van Bouwmensen Apeldoorn. “Er was een tekort aan theorielokalen en het kantoorgedeelte zat ook erg krap in zijn jasje. Er worden nu een modern tweelaags gebouw gerealiseerd met op de begane grond een kantine en kantoor en op de eerste verdieping vijf theorielokalen, waarvan twee bestemd voor volwassenscholing. Het gebouw is een gebouw voor ‘bouwers’, bewust ontworpen en ingedeeld zodat het praktisch is en een informele sfeer uitstraalt, kleinschalig en betrokken.”

Van Norel en Mulder

Vereniging Bouwopleiding Apeldoorn heeft de leiding over het bouwproject. Alle 38 leden zijn uitgenodigd om zich te melden voor de opdracht, mits zij aan bepaalde selectiecriteria konden voldoen. Hieruit is aannemersbedrijf van Norel uit Epe, via een loting, geselecteerd voor de klus. Daarnaast is Mulder Installatietechniek uit Deventer door het bestuur aangesteld als installateur. “We zijn natuurlijk allemaal bouwers bij elkaar, dus het was nog wel even de vraag wie dit op zich mocht nemen”, vertelt Oscar.

‘Hoogtepunt’

Op woensdag 12 februari werd het hoogste punt bereikt. Om dit te vieren, liet Bouwmensen Apeldoorn een frietkraam voorrijden. Met een dankwoord en het hijsen van de vlag, vierden de vakmannen samen deze mijlpaal. De bouwkundige oplevering staat gepland voor eind mei. In juni en juli wordt het buitenterrein ingericht. De officiële opening moet, als alles volgens plan verloopt, nog voor de zomervakantie plaatsvinden. Vanaf schooljaar 2020-2021 wordt de vernieuwbouw in gebruik genomen.

Nieuw ingang

Leerlingen moeten vanaf volgend schooljaar wel de hoek om voor de ingang. Die bevond zich altijd aan de Sleutelbloemstraat, maar wordt nu aan Kanaal-Noord gebouwd. Oscar: “Vanaf die zijde krijg je ook een heel ander beeld van het opleidingsbedrijf. We hopen dat de vernieuwbouw niet alleen een oplossing biedt voor het ruimtegebrek, maar ook bijdraagt aan het faciliteren en borging van een gedegen opleiding.”