Stedendriehoek

Boot Olmar gaat als een zonnetje

APELDOORN – Olmar van Beurden uit Apeldoorn heeft dit jaar als Electronics Engineer meegedaan aan het TU Delft Solar Boat Team, dat de tweede prijs van de Solar Sport One race-competitie in ontvangst mocht nemen. De competitie die uit vijf races bestond, wordt gezien als het wereldkampioenschap voor zonnebootraces.

Een jaar lang hebben 24 studenten van de TU Delft hard gewerkt om de zonneboot zelf te ontwerpen, bouwen en te testen. Olmar kijkt met veel trots terug op een jaar waar hij met het team heel veel heeft bereikt en veel uitdagingen is aangegaan: “Het is fantastisch om te zien hoe een boot van slechts 115 kilogram vliegt op de draagvleugels bij een snelheid van 20 kilometer per uur. Dan weet je waar je het allemaal voor hebt gedaan. Dat we met topsnelheden van wel 50 kilometer per uur tweede van de wereld zijn geworden is fantastisch.”

‘Veel bereiken met weinig energie’
Met de boot die vaart op puur zonne-energie wil het team laten zien dat er met een klein beetje duurzame energie heel veel mogelijk is. Dit doet men om grenzen te verleggen van wat er mogelijk is met duurzame energie en om de maritieme sector hiermee te inspireren. De teamleden laten zien dat je met heel weinig energie, heel veel kunt bereiken. “Het is geweldig om onderdeel te zijn van een team dat zo hard met elkaar werkt om de maritieme sector in beweging te krijgen. Dit jaar hebben we als team onwijs veel meegemaakt en zijn we heel wat uitdagingen aangegaan. Hierdoor zijn we hechter en sterker als team geworden waardoor we beter presteerden”, zegt Exposure Manager Paul Schellekens. Het team wil binnenkort het wereldsnelheidsrecord van zonneboten verbreken om te laten zien hoeveel je kunt bereiken met alleen zonne-energie. Ze willen het record verbreken door met een snelheid van boven de 55 kilometer per uur te varen.