Stedendriehoek

Bont voor Dieren en Partij voor de Dieren in actie voor bontvrij Apeldoorn

APELDOORN – Op zaterdag 9 november komen Stichting Bont voor Dieren en de Partij voor de Dieren Apeldoorn samen in actie voor een bontvrij Apeldoorn. Van 11.00 tot 15.00 uur staat er een informatiestand op het Raadhuisplein. Hier kun je laten testen of jouw kledingstuk echt bont of nepbont bevat. Je kunt ook een ‘bontvrije foto’ laten maken met mascotte Wally de wasbeerhond. Aan het eind van de middag wordt er een Apeldoornse bontvrijlijst onthuld: een lijst met Apeldoornse winkels  die geen bont verkopen.   

Bont voor Dieren is een stichting die zich inzet tegen bont. De bontindustrie is ethisch onverantwoord, het fokken en bejagen van dieren voor bont moet verboden worden. Bont is een overbodig en wreed product. Coyotes worden gevangen met wrede wildklemmen en proberen zich wanhopig los te wurmen. Na vijf dagen maakt de jager een eind aan hun leven. Nertsen, wasbeerhonden, vossen en konijnen worden gefokt in kleine kooitjes, om daarna vergast of soms levend gevild te worden voor een bontkraag, jas of pompom. Zo mogen dieren niet behandeld worden.

De Partij voor de Dieren ondersteunt deze boodschap van harte en wil dat er einde komt aan de productie en de verkoop van bont. Hoewel de meeste Nederlanders tegen het gebruik van bont zijn, wordt er steeds meer bont gedragen. Mensen weten vaak niet dat er echt bont gebruikt is voor artikelen die zij kopen; goede etikettering zou dan ook verplicht moeten zijn. Bont is ook geen bij- of restproduct: de dieren in de bontindustrie worden gefokt voor hun vacht, en voor niks anders.

Om goede voorlichting te geven over bont hebben Bont voor Dieren en de Partij voor de Dieren de handen ineengeslagen. Zaterdag 9 november komen we van 11.00 tot 15.00 uur op het Raadhuisplein in actie voor een bontvrij Apeldoorn.