Stedendriehoek

Binnenstad Apeldoorn wordt steeds een beetje mooier….

APELDOORN – Terwijl de schooljeugd van Apeldoorn nog geniet van de laatste vrije weken, zijn de gemeente en aannemers al volop bezig om de binnenstad weer een beetje mooier te maken. Een rondje ‘langs de velden’ levert in dat kader diverse interessante plaatjes op.

Op verschillende plekken binnen het centrum zijn tegels aangebracht met de tekst ‘voetgangersgebied’. Bijgaande foto is genomen aan de Deventerstraat, maar dezelfde tegels zijn aangebracht aan de Korenstraat en de Van Kinsbergenstraat, in beide gevallen aan de zijde van de Nieuwstraat.

De bouw van het winkelpand op de hoek Hoofdstraat-Beekstraat schiet aardig op en de vernieuwde openbare ruimte van de Beekstraat ligt er al strak bij. De graafvoertuigen die vol aan de gang zijn in de Marktstraat, laten zien dat ook deze herinrichting van de openbare ruimte de goede kant op gaat. In de Marktstraat is de aanleg van de Marktstroom gestart. Dit waterloopje gaat helpen om van de Marktstraat een klimaatstraat te maken. Het water helpt tegen hittestress en bij het afvoeren van regenwater. Maar het water is niet alleen nuttig: door fonteintjes en bedriegertjes kun je er ook lekker spelen en afkoelen. Om alles goed te laten werken, wordt nu het systeem aangebracht onder de grond. Ondertussen zijn de stenen onderweg vanuit China. De werkzaamheden in de Marktstraat zijn op 15 november klaar.

Een van de grote ergernissen in de binnenstad was altijd het wildparkeren van fietsen. Zeker ook bij de Albert Heijn aan de Deventerstraat stond alles schots en scheef door elkaar, waardoor winkelbezoekers vaak niet eens meer eenvoudig bij hun rijwiel konden. Recent aangebrachte fietsparkeervakken hebben in dit kader alvast wat meer orde in de chaos gebracht.

De entree van het vernieuwde winkelcentrum Oranjerie aan de Mariastraat is nog niet helemaal gereed, maar wel weer open. De horecagelegenheid van boekhandel Nawijn & Polak is omgedoopt tot Daalder.