Stedendriehoek

Bijna een halve eeuw Zwem4daagse

APELDOORN – Het aangenaam verwarmde Boschbad vormt van maandag 1 tot en met vrijdag 5 juli het decor voor de 48e Apeldoornse Zwem4daagse.

Nadat voormalig waterpolo-international Ruud van Feggelen in 1970 Deventer de primeur gaf van de eerste zwem4daagse in Nederland, volgde Apeldoorn een jaar later. Sportambtenaar Gerrit Rijke organiseerde samen met de Apeldoornse zwemvereniging AZC, de Apeldoornse Watervrienden, de Apeldoornse vrijwillige Reddingsbrigade en zwemvereniging Zevenhuizen de eerste Apeldoornse zwem4daagse in zwembad Malkenschoten. Het evenement was meteen succesvol.

Er veranderde veel na de fusie van de verenigingen Zevenhuizen en AZC tot Aquapoldro. Na de brand in zwembad Malkenschoten in 1992, verhuisde de Zwem4daagse naar het Boschbad. Nadat dit bad de deelnemers vorig jaar al trakteerde op een zalige watertemperatuur door hypermoderne warmtewisselaars te plaatsen, is nu een volledig nieuwe, kraakheldere bodem aangebracht. De Apeldoornse Zwem4daagse vormt zo vlak voor de vakantie een geweldige mogelijkheid om de zwemvaardigheid bij te schaven. De Reddingsbrigade waakt hierbij over de veiligheid van de deelnemers.

Vier avonden kan er naar keuze 250 of 500 meter worden gezwommen. Traditioneel is er één reserveavond, zodat er een dag overgeslagen kan worden. Echte bikkels mogen echter ook vijf avonden zwemmen. De eerste start is iedere avond om 19.00 uur, de laatste zwemmers duiken om 20.00 uur het Boschbad in.

De Zwem4daagse is een sportieve uitdaging voor alle leeftijden. Voor het eerst komen er dit jaar scholen met een team in het water. Scholen kunnen zich nog opgeven via e-mail zwem4daagse.scholenapeldoorn@gmail.com. Na vier avonden zwemmen ontvangen alle deelnemers een medaille. Iedereen die kan zwemmen en minimaal een A-diploma heeft, is van harte welkom. Inschrijven kan via de website zwem4daagseapeldoorn.nl of bij de zwembaden De Sprenkelaar, Malkander, Boschbad en het Kristal. Bij voorinschrijving, tot en met zaterdag 29 juni, bedraagt het inschrijfgeld €5,50. Tijdens de eerste twee dagen van de Zwem4daagse kan ook nog aan de kassa van het Boschbad worden ingeschreven. Dan bedraagt het inschrijfgeld €7,50 per persoon.