Stedendriehoek

Bijdrage voor oude herinneringen

APELDOORN – Johnny van Straaten zet zich al ruim vijf jaar in voor de minder bedeelden in Apeldoorn. Hij organiseerde samen met een groep vrienden onder andere een succesvolle actie voor het woonzorgcentrum Koningin Wilhelmina en vroeghulpcentrum Doggersbank. Dit jaar verzorgde hij met de groep 95 kerstpakketten voor de vrijwilligers van het dierenasiel Kuipershoek én startte hij een eigen actie voor landelijke zorgorganisatie Dagelijks Leven.

In Apeldoorn-Zuid zijn vorig jaar de verzorgingshuizen het Staatsliedenhuis en het Zuiderparkhuis geopend, die kleinschalig wonen aanbieden aan mensen met (gevorderde) dementie. Tijdens een gesprek met de locatiemanagers ontstond bij Johnny het idee om zich in te zetten voor deze organisatie. “Er is meer behoefte aan vermaak voor de bewoners, waaronder spullen om de tuin aan te kleden, en bijvoorbeeld een Silverfit Alois”, legt hij uit. “Via een crowdfundingactie heb ik 6.133 euro opgehaald om dit apparaat te financieren. Daarnaast heb ik ook nog rollersjoelbakken geregeld en insectenhotels.” Activiteitenbegeleidster Larissa Dalhuisen straalt van blijdschap: “Zowel de bewoners als het personeel zijn er heel blij mee. In de winter is het namelijk lastig om met de bewoners naar buiten te gaan, maar dit apparaat biedt een breed scala aan stimulerende en ontspannende activiteiten voor de bewoners, die zij binnen kunnen doen. Ze worden op een leuke manier gemotiveerd om fysiek, sociaal en emotioneel actief te zijn.” Het is onder andere mogelijk om op een rollerbank te fietsen, waardoor het lijkt alsof de bewoners door hun oude woonwijk fietsen. “Dat haalt oude herinneringen naar boven.”

Johnny geeft aan komend jaar geen nieuwe actie te starten, vanwege gezondheidsproblemen. “Maar mocht er iets op mijn pad komen, dan pak ik dit wel met beide handen aan.”