Stedendriehoek

Bij DNIJ staan alle gezichten weer op blij

APELDOORN – Ze is 14 jaar en enorm bescheiden. Daarom valt het niet mee om Yasmine Bouaziz (zie foto) uitspraken te ontlokken die de ambitie tonen van een aankomende vedette op skeelers. Maar apetrots is ze natuurlijk wel op haar gouden en zilveren medaille, die ze anderhalve week geleden in de wacht sleepte bij het Nederlands kampioenschap in Heerde.

Ze won de nationale titel op de 500 meter in de categorie kadetten meisjes en pakte de tweede plaats op de 100 meter. “Dat was wel precies het omgekeerde van wat ik voor mogelijk hield”, glimlacht ze. In een paar jaar tijd is Yasmine vanuit de atletieksport overgestapt op het schaatsen en skeeleren bij de Apeldoornse vereniging DNIJ (De Nieuwe IJsbaan) aan De Voorwaarts. Inmiddels heeft ze het zelfs al geschopt tot de regionale selectie Sprintteam Oost. Maar voor beide disciplines heeft ze veel talent, zo blijkt. “Bij het schaatsen veroverde ze al in Leeuwarden de prestigieuze Zilveren Bal. Een topprestatie!” knikt clubvoorzitter Henk Veneman, die samen met Helmich van der Kolk – verantwoordelijk voor de sponsoring – is aangeschoven voor een goed gesprek over de schaats- en skeelervereniging die momenteel weer volop in de lift zit.

Uitstekende sfeer
“We zijn uiteraard enorm trots op Yasmine en ook op Talita van Harskamp, die de nationale titel veroverde bij de studenten. Zij staan toch symbool voor waar we hier bij DNIJ mee bezig zijn. De vereniging groeit; de afgelopen maanden gehouden skeelerclinics voor basisschoolkinderen in de wijken Osseveld-Woudhuis en Zuidbroek hebben veertig nieuwe leden opgeleverd. Een aantal waarvan we alleen maar durfden te dromen! We hebben daardoor zelfs extra trainers moeten inzetten, een flinke aanslag op onze capaciteit, maar wel een waar we natuurlijk erg blij mee zijn. In totaal hebben we nu zo’n zestig jeugdleden, dertig procent van ons totale ledenbestand. En de sfeer is uitstekend binnen de jeugdafdeling.”

DNIJ is een sportvereniging met ruim 200 leden in alle leeftijdscategorieën. De vereniging is hoofdgebruiker van de Omnisport schaats- en skeelerbaan en organiseert op de baan in Apeldoorn trainingen, wedstrijden en andere activiteiten. “Daarnaast organiseert DNIJ voor haar leden ook fiets-, loop- en zaaltrainingen en maken veel leden in het winterseizoen gebruik van DNIJ schaatstrainingen op ijsbaan De Scheg in Deventer tijdens de speciale KNSB-trainingsuren. Tevens wordt er meegedaan aan wedstrijden door heel Nederland. Daarnaast sporten veel DNIJ-leden gezamenlijk op andere tijden en in verschillende groepjes. Zeker als er natuurijs ligt, trekken veel leden er met elkaar op uit voor een mooie tocht. Maar ook zomers wordt er veel gefietst op verschillende niveaus en worden er regelmatig sportieve uitstapjes gemaakt. Gezelligheid speelt hierbij ook een belangrijke rol!”

Mooi én veilig
De vereniging is verheugd over de recente ledenaanwas en heeft daar ook actief een hand in gehad, vertellen de beide mannen. “Onze trainers bezoeken scholen, zeker ook om te laten zien dat er überhaupt zo’n mooie 400 meter-skeelerbaan in Apeldoorn ís. Nog altijd blijkt dat veel mensen dit helemaal niet weten. Onze baan is mooi én veilig. Daarnaast hebben we ons binnen de club ook op het sociale vlak ontwikkeld. We hechten aan persoonlijk contact met alle leden en pakken elk jaar een momentje om iedereen te bedanken die zich op vrijwillige basis voor DNIJ heeft ingezet.”

DNIJ is een erkende schaats- en skeelervereniging, aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond (KNSB/SBN). “DNIJ heeft hiermee aandacht voor zowel de recreatieve- als de wedstrijdsporters met een licentie voor wedstrijden. Iedereen is welkom en kan op zijn eigen niveau sporten bij DNIJ. De focus ligt hier natuurlijk wel bij het schaatsen en het skeeleren. Vrijwel alle trainers hebben hun opleiding gevolgd bij de bond en zijn in het bezit van een trainerslicentie van de KNSB”, vertelt Veneman, zelf ook schaatstrainer. “Ik ben bijna 70 jaar, maar leid nog altijd met veel plezier een jeugdgroep. Ik ben dertig uur per week met de club bezig, maar dat is heerlijk want het houdt me jong. En voor die groep is het natuurlijk prachtig als ze mij er ‘afrijden’. Daar genieten die gastjes echt van, haha.”

Vrije training
Van der Kolk vult aan: “Alle drie disciplines binnen de vereniging – het schaatsen, skeeleren en kunstrijden – worden breed omarmd binnen de vereniging. ’s Winters op het ijs, ’s zomers op de wieltjes. We laten ons ook zien met de vrije skeelertrainingen in de zomervakantie; van 18 juli tot en met 24 augustus is de skeelerbaan elke woensdag- (van 19.00 tot 20.00 uur) en vrijdagavond (van 18.00 tot 19.00 uur) open voor niet-leden.”

Voor meer informatie, website: www.dnij.nl of facebook: www.facebook.com/schaatsenskeelerenkunstrijden