Stedendriehoek

Big Ben blikvanger bij brocantemarkt

APELDOORN – Wat heeft een schapendrijvende bordercollie te zoeken op het Zwitsalterrein in Apeldoorn? Die vraag wordt beantwoord op zaterdag 20 en zondag 21 oktober tijdens de grote Brocante Antiek Markt in de oude Zwitsalfabriek aan de Vlijtseweg 106. Twee dagen lang, van 10.00 tot 17.00 uur, kunnen bezoekers genieten van het mooiste wat Brocante Nederland te bieden heeft.

Om de brocantemarkt tot een echte belevenis te maken, wordt het terrein volledig omgetoverd in Engelse sferen. Op beide dagen vinden bezoekers behalve brocante ook antiek, vintage en industriële topstukken van hoog niveau. Tevens zijn er diverse activiteiten voor de kinderen en natuurlijk kan men genieten van de Engelse culinaire en ambachtelijke versnaperingen. De entreeprijs bedraagt 3,50 euro (inclusief kopje koffie/thee), kinderen tot en met 12 jaar hebben vrije toegang.

Organisator Jos van Laar garandeert een geweldig weekend voor jong en oud. “De bezoekers worden bij de entree ontvangen door twee Engelse Guards in wachthokjes. Overal in de hal hangt de Britse vlag en verder treft men authentieke brievenbussen en de klassieke rode telefooncellen aan. Grote publiekstrekker buiten op het terrein is natuurlijk de Sheepdog Experience, met op beide dagen drie shows. Erg leuk voor de kinderen, die zo ervaring kunnen opdoen met een hond. Onderdeel van het programma is ook het eenden drijven, eveneens heel bijzonder om te zien.”

Maar het zwaartepunt van de brocantemarkt ligt uiteraard binnen in de Zwitsalfabriek, waar een zeven meter hoge replica van de Big Ben meteen de aandacht trekt, net als een groot decordoek met daarop de skyline van Londen. Daaromheen bieden zestig brocanteurs, sommigen met meerdere kramen, hun prachtige waren aan. Van Laar: “Graag vestig ik daarnaast de aandacht op de oldtimershow; bezoekers krijgen de gelegenheid om van dichtbij een Londense taxi te bezichtigen en een koets uit de tijd van Queen Victoria. Op zondag is er dan ook nog een samenkomst van de MINI club, met opnieuw schitterende auto’s.”

De brocantemarkt telt twee horecapunten. Natuurlijk mag de typisch Engelse high tea niet ontbreken, vindt Van Laar: “Er staan grote picknickmanden en we serveren de overheerlijke fudge. De onderneming Hopdonders presenteert de bekende Engelse bieren, waaronder de overbekende Dark Ale.”
Jos is er vooral ook enorm verguld mee dat de standhouders afkomstig zijn uit het hele land. “En dat de diversiteit zo groot is: van vintage industriële lampen tot echt Brits aardewerk en zilver, alsook een uitgebreide collectie poppen en beren. Het aantal aanmeldingen van brocanteurs wordt bij elke nieuwe markt groter; we hebben nota bene een wachtlijst. Maar we hebben een maximumaantal deelnemers ingesteld, omdat we voldoende ruimte willen creëren voor de brocanteurs en brede wandelpaden voor de bezoekers. Zo komt de brocantemarkt optimaal tot z’n recht.”

Tenslotte is het nog even handig om te vermelden dat de brocantemarkt geheel overdekt is, dus kan eventueel slecht weer geen roet in het eten gooien. Van Laar, tenslotte: “Het parkeren is gratis en er zijn meer dan voldoende plaatsen voor op het Zwitsalterrein.”