Stedendriehoek

‘Betere manier van testen’

APELDOORN – Vrouwen die meer willen weten over het bevolkingsonderzoek en de mogelijke oorzaken en behandeling van baarmoederhalskanker, kunnen op maandag 29 oktober terecht bij de informatieavond Vertel me Gelre van Gelre ziekenhuizen. De bijeenkomst, bedoeld voor vrouwen uit de hele regio stedendriehoek, start om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21.00 uur. Locatie is het Auditorium van Gelre Apeldoorn, Albert Schweitzerlaan 31. De toegang is gratis.

Manon van der Weide, adviseur Deskundigheidsbevordering bij Bevolkingsonderzoek Oost, legt uit hoe het bevolkingsonderzoek werkt en hoe je een goede keuze kunt maken of je hier wel of niet aan meedoet: “In 2017 is het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker vernieuwd. Het uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk is hetzelfde gebleven, het onderzoek van het uitstrijkje in het laboratorium is anders. We testen het uitstrijkje tegenwoordig op het humaan papillomavirus (HPV). Deze nieuwe manier van testen is beter. Hierdoor kunnen we bij nog meer vrouwen ontdekken of er risico is op baarmoederhalskanker. En indien nodig eerder beginnen met de behandeling.”

Marcel Huisman (zie foto), gynaecoloog, legt uit hoe je als vrouw afwijkende cellen in de baarmoeder kunt krijgen en wat er vervolgens aan gedaan kan worden. Hij vertelt ook dat niet elk afwijkend uitstrijkje leidt tot baarmoederhalskanker. “Wist je bijvoorbeeld dat baarmoederhalskanker soms zelfs kan worden voorkomen?”

Aanmelden voor Vertel me Gelre is noodzakelijk via de website www.gelreziekenhuizen.nl/vertelmegelre. Vanaf 19.00 uur zijn bezoekers welkom en staat de koffie en thee klaar.