Stedendriehoek

Bert Riphagen zeventig jaar organist  

APELDOORN – 12 April 1953 was een gedenkwaardige dag voor de toen 14-jarige Bert Riphagen. Hij begeleidde daar voor het eerst, als vaste organist, de dienst in de Nederlands Hervormde kerk in Emst. Hij volgde zijn vader op die de kerkdiensten 40 jaar lang elke zondag had begeleid.

Zijn muzikale kwaliteiten had Bert niet van een vreemde. “De spreekwoordelijke appel viel in dit geval niet ver van de boom, want behalve mijn vader was ook mijn grootvader kerkorganist, evenals mijn oom.” Omdat Bert reeds op zijn zesde jaar de liedjes uit zijn hoofd op het huisorgel speelde, zag vader Riphagen zijn zoon als opvolger en heeft hij Bert vanaf diens achtste jaar de beginselen van het professioneel orgelspelen bijgebracht. Toen Bert zijn vader inderdaad opvolgde op veertienjarige leeftijd, was de cirkel rond en was het een feit dat drie generaties Riphagen de erediensten van de kerk hadden begeleid.

Berisping

Bert had, behalve serieus kerkorgel spelen, echter ook zijn streken. “Tijdens mijn eerste kerstdienst vond ik het nodig om, ondanks het verzoek van de dominee om het gebruikelijke Ere zij God dit keer niet te zingen, dit lied toch als uitleidend orgelspel te spelen, met het gevolg dat de gemeente uit volle borst meezong. Een berisping van de dominee kon niet uitblijven en het jaar daarop werd Ere zij God, rekening houdend met de wetenschap dat ik horende doof was, toch maar weer ingevoerd”, lacht Bert.

Na tien jaar als vaste organist in Emst had Bert het daar wel gezien en hij werd in 1963 organist in de Nederlands Hervormde kerk in Nijkerk. Dat heeft hij volgehouden tot 1989. Vanuit zijn andere passie, koorzang, was hij medeoprichter van het Christelijk Streekmannenkoor Noordwest Veluwe in Nijkerk. Behalve zijn betrokkenheid bij het koor was hij ook de vaste begeleider van het Christelijk Gemengd koor en een groot jongerenkoor. In 1990 volgde een verhuizing naar Apeldoorn en werd hij, naast Pieter van Leeuwen, organist van de toenmalige Pauluskerk, nu De Hofstad. Als er één regel uit een lied bij mij past, dan is het wel uit Gezang 446: ‘dan draagt mij Uw muziek’. Deze ene regel was en is voor mij allesbepalend tijdens mijn muzikale leven.”

Kader:

Tijdens de Oranje-zangdienst in De Hofstad, Hofveld 52, op zondag 7 mei wordt aandacht geschonken aan het jubileum van Bert Riphagen. Aan de maandelijkse dienst Zingen op Zondag, een grote publiekstrekker, wordt medewerking verleend door het bekende Christelijk Kamper Mannenkoor DEV, onder leiding van dirigent Gerwin van der Plaats, tevens voorganger in de dienst. Ook geven acte de présence trompettist Reik Heusinkveld en de bevriende organist Martin Mans. “Martin is als organist altijd een grote bron van inspiratie voor mij geweest.” De dienst begint om 19.00 uur, met al vanaf 18.50 uur koor- en samenzang.