Stedendriehoek

Belangrijke punten bij het zakelijk lenen van kapitaal

Bij zakelijk geld lenen moet je met een aantal zaken rekening houden
Heb je een bedrijf? Net een afsluiten van zakelijke lening.  kun je je bedrijf wellicht sneller laten groeien. Ben je startende ondernemer. Waarschijnlijk moet je eest investeren, voordat je geld kunt gaan verdienen. Heb je dat geld niet? Een zakelijke lening kan dan uitkomst brengen. Besluit je om zakelijk geld te gaan lenen? Dan moet je natuurlijk weten met welke zaken je rekening moet houden. 

Beoordeling van de aanvraag van een lening voor je bedrijf kost tijd
Besluit je om geld te lenen voor je bedrijf? Vaak gaat het om een aanzienlijk bedrag. Heb je een financier gevonden? Die financier heeft gemiddeld acht weken nodig in je aanvraag te beoordelen. Het duurt wellicht korter als je al klant bent bij de financier, omdat je er bijvoorbeeld een bankrekening hebt. Je moet er in ieder geval rekening mee houden dat het aanvraagproces geruime tijd kan duren. 

Een zakelijke lening is een langdurige financiële verplichting
Bedenk dat een lening voor je bedrijf doorgaans een langdurige financiële verplichting is. Je moet daarom een weloverwogen beslissing nemen. Weet je zeker dat je de lening echt nodig hebt? Besef ook dat de investering met geleend geld in bijvoorbeeld een nieuwe machine wellicht niet het verwachte rendement oplevert. Je moet dan natuurlijk wel aan je financiële verplichtingen kunnen voldoen. Kun je niet aan je financiële verplichtingen voldoen? Bij sommige bedrijfsvormen moet je als je schulden hebt je privévermogen aanspreken.

Ga na of je zonder boete vervroegd je lening kunt aflossen
Dankzij de zakelijke lening groeit je bedrijf nog sneller dan je had gedacht. Je hebt financieel niets te klagen. Kun je de lening dan eerder aflossen? Het lijkt verstandig om tussentijds af te lossen. Het is in ieder geval nodig om voor het afsluiten van de lening na te gaan of boetevrij aflossen mogelijk is. Er zijn namelijk financiers die voor het vervroegd aflossen van de lening een forse boete van enkele honderden euro’s in rekening brengen. 

De alternatieven voor een zakelijke lening
Wellicht wordt je aanvraag voor je lening geweigerd, of wellicht heb je een voorkeur voor een andere manier om je plannen met je bedrijf te financieren. Financiering is bijvoorbeeld mogelijk door crowdfunding of door private investeerders. Die investeerders beschikken niet alleen over geld, maar   vaak over kennis en ervaring waarmee ze je bedrijf kunnen helpen. Ook de  overheid verstrekt leningen voor ondernemers. Via het UWV kunnen startende ondernemers een starterskrediet tot 50.000 euro aanvragen.  Een microkrediet behoort ook tot de mogelijkheden.