Stedendriehoek

Basisschool De Zonnewende schenkt 100 fietsen aan Apeldoornse kinderen

APELDOORN – In het voorjaar van 2019 heeft katholieke basisschool de Zonnewende uit Woudhuis-Osseveld een sponsorloop georganiseerd voor de aanschaf van fietsen voor kinderen uit gezinnen met een inkomen rond het sociaal minimum. “De verwachting was dat we geld zouden ophalen voor zo’n 10 tot 15 tweedehands fietsen, die we aan de Speelgoedbank De Schatkist zouden schenken. Onder hun doelgroep – kinderen uit gezinnen die leven van het sociaal minimum – zouden zij die verspreiden. De sponsorloop bleek echter dusdanig succesvol dat er met de opbrengst maar liefst 100 tweedehands fietsen aangeschaft konden worden.”

Natascha van den Berg van de Ouderraad van KBS de Zonnewende vertelt verder: “Zodoende hebben we samenwerking gezocht met Stichting Leergeld Apeldoorn-Voorst wat reeds een fietsplan uitvoert in samenwerking met Apeldoornse fietsenhandelaren voor gezinnen die leven op het sociaal minimum.” Heleen Lugtenberg van Stichting Leergeld Apeldoorn-Voorst: “Ouders kunnen we ondersteunen door iedere drie jaar een cheque uit te schrijven voor een andere fiets. Met basisschoolkinderen die in de groei zijn, is zon steun in de rug een welkome bijdrage.” De blije koppies van de kinderen bij het ophalen van de fiets zijn onvergetelijk legt een van de deelnemende fietsenhandelaren uit.

KBS de Zonnewende kiest jaarlijks een goed doel uit waarvoor ze een actie willen opzetten samen met de leerlingen. Dit jaar is bewust gekozen om Apeldoornse kinderen in armoede een steuntje in de rug te geven. Allereerst is de leerlingen gevraagd om allemaal een stuk mooi speelgoed te schenken aan Speelgoedbank De Schatkist wat speelgoed herverdeeld onder gezinnen die leven op het sociaal minimum. “De leerlingen zijn heel gul geweest en hebben veel en kwalitatief goed speelgoed gedoneerd” zegt Angela Burgering coördinator van de Apeldoornse Speelgoedbank. De basisschool heeft deze goede doelen actie verwerkt in haar lesprogramma door leerlingen bewust te maken dat er ook in Apeldoorn armoede onder kinderen is en dat het niet voor alle kinderen vanzelfsprekend is dat ze veel speelgoed hebben op vakantie gaan een kado krijgen met hun verjaardag hun kinderfeestje kunnen vieren of een eigen fiets hebben. Ook is aandacht besteed aan het belang van sporten rondom de sponsorloop.

Maarten van Everdingen voorzitter van de Ouderraad van KBS de Zonnewende: “We danken de leerlingen voor hun gulle giften van speelgoed de inzet om sponsors te vinden en natuurlijk hun sportieve inzet tijdens de sponsorloop.” Ook dankt de ouderraad Decathlon Apeldoorn voor het beschikbaar stellen van 20 nieuwe voetballen voor de Speelgoedbank en Dirk van den Broek (Linie) en Jumbo Wiegmans (Korianderplein) voor het doneren van ‘koek & zopie’ voor de leerlingen tijdens de sponsorloop.

Welk goede doel KBS de Zonnewende volgend jaar gaat kiezen is nog niet bekend. De school heeft in ieder geval besloten om jaarlijks een speelgoedinzamelingsactie voor de speelgoedbank te gaan houden. Verder heeft de Ouderraad nog een verrassing in petto voor de kinderen van de Speelgoedbank. Wordt vervolgd.