Stedendriehoek

Bar End ontvangt in weekend van 21 en 22 juli nationale toppers

APELDOORN – De Apeldoornse mountainbikevereniging Bar End is er terecht trots op: het Nederlands Kampioenschap Mountainbike Cross Country vindt op zaterdag 21 en zondag 22 juli plaats in het Orderbos. Veel toppers doen hieraan mee en hele rockgardens worden, als onderdeel van een uitdagend parcours, speciaal hiervoor aangelegd.

“Dit evenement zet Apeldoorn en het mountainbiken echt op de kaart”, vertelt Ron Windhouwer, terwijl we samen het parcours voor het NK ‘verkennen’. Sinds vijf jaar is hij voorzitter van de Technische Commissie bij de organiserende vereniging. “Bar End is met zeshonderd leden één van de grootste mountainbikeverenigingen van Nederland en wij herbergen veel disciplines in deze tak van sport. We hebben een kerngroep van zeven mensen gevormd om het evenement in goede banen te leiden. Het doet me vooral deugd dat de organisatie van het NK nu weer terug is bij een club en niet meer, zoals de afgelopen jaren vaak het geval was, bij een organisatiebureau. Een vereniging heeft toch meer knowhow over hoe een dergelijk evenement aantrekkelijk kan zijn voor deelnemers én het publiek.”

Selectief parcours
Het NK in Apeldoorn belooft ook zeker een attractief spektakel te worden. Het parcours, dat rondes omvat van – vereist – tussen de 4 en 5 kilometer, wordt behoorlijk selectief. Windhouwer: “Natuurlijk zijn de hoogteverschillen hier niet vergelijkbaar met een parcours in Limburg, maar de mountainbikers moeten hier straks wel veel intensiever op en af. Het kaf wordt dan echt van het koren gescheiden, een rit voor de toppers.” De organisatie wil echter meer dan alleen een mooie wedstrijd neerzetten: “We gaan hier een sfeer creëren zoals je die gewoonlijk aantreft bij een cyclowedstrijd in Vlaanderen.”

Een van de deelneemsters bij de wedstrijd in Apeldoorn is de nationale topper Anne Terpstra. De 27-jarige, geboren Zeeuwse, fungeert als ambassadeur voor het NK bij Bar End. “Ze is ook regelmatig hier, bijvoorbeeld om training te geven aan de jeugd”, knikt Windhouwer. “Een heel belangrijke leeftijdscategorie, want ook bij ons geldt: de jeugd heeft de toekomst. Een paar jaar geleden hadden we nog maar 10 leden bij de jongste jeugd, nu zijn dat er al zo’n 35. We kunnen overigens nog wel wat aanwas gebruiken bij de Masters 30+, 40+ en 50+; in die leeftijdscategorie wordt de discipline Cross Country helaas steeds minder populair.”

Apeldoorns programma
Het NK Mountainbike Cross Country wordt een belevingsweekend voor de hele familie. Windhouwer: “Daarom vragen we ook geen entreegeld. Graag zien we dat de gezinnen op de fiets naar het Orderbos komen. Het liefst zelfs op een mountainbike, want dan kunnen ze meteen meedoen aan het funparkoers, haha.” Zaterdag 21 juli is er dan ook een volledig Apeldoorns programma. “Zo presenteren we een loopfietsenrace voor kinderen van 4 tot 6 jaar, een Dikkebandenrace voor 6 tot 8 jaar en ook is er een speciale G-klasse. Ik haast me er wel bij te zeggen dat de kinderevenementen géén NK-wedstrijden zijn.” Een ander leuk onderdeel die dag is de zogenoemde Bedrijvenrace; elk team bestaat hierbij uit drie deelnemers van een onderneming die samen strijden voor de snelste tijd. De teamrace voor straten en buurten wordt onder dezelfde formule verreden. “De al gememoreerde funkoers is specifiek voor niet-licentiehouders. De dag wordt afgesloten met een vrijwilligersavond, als een soort dankjewel voor iedereen die belangeloos heeft meegewerkt aan het welslagen van het evenement. Voor alle disciplines in het NK-weekend kan nog worden ingeschreven via de website nkmtb2018.nl”  

Camping
Het middenterrein van Bar End wordt tijdens het weekend ingericht als camping voor deelnemers en andere betrokkenen. “Degenen die hier blijven overnachten, zijn dan mooi op tijd voor het zondagprogramma”, glimlacht Windhouwer. “Die dag staat in het teken van topsport en beleving. Ons terrein loopt dan vol met NK-deelnemers, onder wie dus Anne Terpstra. Maar ook Olympisch wegkampioene Anna van der Breggen doet mee, heeft ze ons al verzekerd. Op zondag komt daarnaast ook de rubriek Nieuwelingen in actie, de grootste groep mountainbikers, en tevens zijn de Eliterenners dan aan de beurt.”

Windhouwer en de zijnen verheugen zich enorm op het NK, maar graag vestigt hij ook nog even de aandacht op de Apeldoornse Mountainbike Kampioenschappen, die plaatsvinden op zaterdag 7 juli bij Bar End. “De AMK vormen een prettige opwarmer voor de strijd om de nationale titel. Zo kunnen wij alvast aan de deelnemers en toeschouwers laten zien waartoe wij organisatorisch in staat zijn”, stelt Windhouwer tenslotte. “We zijn klaar om Apeldoorn een paar weken lang mountainbikesport van heel hoog niveau te geven.”