Stedendriehoek

Bankmaatje in buurthuis

Iedereen die vragen heeft over digitaal bankieren, is vanaf deze week tussen 13.00 en 15.00 uur van harte welkom bij Bankmaatje in Buurthuis Maasstraat, Maasstraat 4 in Apeldoorn. ‘Bankmaatje’ is de naam van het bankinformatiepunt waarmee CODA meedoet aan een landelijke pilot, die een initiatief is van ABN AMRO, ING en Rabobank in samenwerking met verschillende maatschappelijke organisaties, zoals ouderenorganisaties en Alliantie Digitaal Samenleven.

De maanden juni tot en met september is er elke maandag van 13.00 tot 15.00 uur in Buurthuis Maasstraat een speciaal opgeleide vrijwilliger aanwezig die allerlei vragen kan beantwoorden over dagelijkse betaal- en bankzaken. “Heb je uitleg nodig over online betalen of andere digitale bankzaken of wil je weten waar je bepaalde informatie kunt vinden? We helpen we je graag; loop gerust eens binnen! Een afspraak maken is niet nodig; de toegang is gratis. Vragen van persoonlijke of vertrouwelijke aard, zoals betalingen uitvoeren, een lening afsluiten of een spaarrekening openen, kunnen bij Bankmaatje overigens niet behandeld worden. Maar onze vrijwilliger kan je wel in contact brengen met iemand van je eigen bank die je daarbij kan begeleiden.”

Toegankelijk bankieren

De landelijke proef met bankinformatiepunten in een tiental gemeenten maakt deel uit van ‘Toegankelijk Bankieren’, een programma van banken, Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken. Met een pakket aan diverse nieuwe maatregelen en voorzieningen zoals de bankinformatiepunten, willen banken meer hulp en ondersteuning bieden aan mensen die moeite hebben met die digitale dienstverlening. Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank is gebleken dat zo’n 2,6 miljoen Nederlanders hier moeite mee hebben. Vanaf juni kunnen zij terecht bij één van de eerdergenoemde bankinformatiepunten zoals Bankmaatje in Apeldoorn.

Proefperiode

De proefperiode in Buurthuis Maasstraat loopt tot en met september en na afloop worden de ervaringen verzameld en geëvalueerd. Vervolgens wordt gekeken of het bankinformatiepunt Bankmaatje in Apeldoorn wordt voortgezet en zo ja, in welke vorm.

Bovenstaande informatie is ook te lezen op www.coda-apeldoorn.nl/bankmaatje. Heb je vragen over deze of andere activiteiten van CODA Taalhuis, kijk dan op www.coda-apeldoorn.nl/taalhuis.