Stedendriehoek

Ballenrapen voor de tennisprofs

APELDOORN – Bij TC Sprenkelaar en TV de Maten worden ballenjongens en -meiden getraind voor de BNP Paribas World Team Cup. Ruim 50 Apeldoornse kinderen hebben zich hiervoor aangemeld en enthousiast meegedaan aan de trainingen. Deze week, van donderdag tot en met zondag, zijn zij aanwezig bij de wedstrijden van het rolstoeltennistoernooi en laten de kinderen zien wat zij hebben geleerd.

Met 27 graden staan de ballenjongens en -meiden flink te zweten op het tennisbaan. Zij zijn de tiebreak aan het oefenen. Dit houdt in dat de partij die als eerst zeven punten haalt (met een verschil van twee), wint. Ter ondersteuning is er op elke baan een trainer en twee tennissers aanwezig. De kinderen kijken geconcentreerd en krijgen zo nu en dan een instructie. “Laat na elk punt je handen zien” of “rol de bal rustiger”. De training is begonnen met warmlopen, vervolgd door tennisballen overrollen in tweetallen (terwijl de trainers meekijken en tips geven) en overgooien. Vervolgens worden er wat games gespeeld, waarbij de kinderen komen oplopen en aflopen en tussendoor handdoeken aangeven. Na een korte pauze wordt de tiebreak geoefend en sluiten de trainers af. “In het begin leg je veel uit, maar dat wordt steeds minder”, vertelt trainer Myrthe. “Ze leren best snel.” Er zijn hoek- en netrapers. “Als netraper ben je heel actief en moet je alles in de gaten houden. Aan het begin zeggen er veel ‘ach, dat doe ik wel even’, maar dan komen ze erachter dat het moeilijker is dan ze dachten.”

De groep bestaat uit ballenkinderen tussen de 9 en 16 jaar. Hun enthousiasme maakt Myrthe erg blij. “Ik vind het gaaf om te zien dat het evenement in Apeldoorn georganiseerd wordt. Het is ook wel spannend, want er komt een hoop bij kijken.” Het leeft echt in Apeldoorn, merkt ze. Door alle side events zijn ouders en scholen erg betrokken. “Een aantal ballenkinderen hebben vrij gekregen van school om te kunnen helpen tijdens de World Team Cup. Daarnaast zetten ouders zich ook heel erg in door de kinderen naar de verenigingen te brengen en te helpen als vrijwilliger.”

De schema’s zijn gemaakt en de parken zijn versierd. Het evenement is afgelopen maandag begonnen. De ballenkinderen zijn donderdag tot en met zondag aanwezig. Myrthe glimlacht: “Zodra ze op de baan staan moeten ze het zelf doen.”