Stedendriehoek

‘ATK het begin van hopelijk weer florerend tennisklimaat’

APELDOORN – Van vrijdag 30 augustus tot en met zondag 8 september worden The Box Apeldoornse Tennis Kampioenschappen 2019 gehouden. Alle lokale tennisclubs vormen deze week het decor voor de 57e editie van deze sportieve strijd, met als hoogtepunt het finaleweekend van 6, 7 en 8 september bij TV Vego. Er zijn diverse categorieën waarin de deelnemers in het strijdperk treden: jeugd, senioren, 35+ en 65+.

De Apeldoornse Tennis Federatie (ATF) organiseert jaarlijks in de eerste twee weken van september de Apeldoornse Tennis Kampioenschappen (ATK), een toernooi met een rijke geschiedenis. De ATK werd in 1962 voor de eerste keer georganiseerd op de banen van Malkenschoten, het huidige Vego. In die tijd bestonden binnen Apeldoorn slechts drie verenigingen (Malkenschoten, Quick en Daisy), waarvan de leden onderling streden om het Apeldoorns Kampioenschap. In de daaropvolgende jaren zijn er binnen Apeldoorn tien verenigingen ontstaan, waar de wedstrijden om het Apeldoorns Kampioenschap gespeeld worden. Om toerbeurt mag een vereniging de finales organiseren. De ATK is door de jaren heen één van de grootste toernooien van Nederland geworden. “Helaas hadden we sinds de eeuwwisseling te maken met een teruglopende deelname aan de ATK, maar sinds 2013 is het aantal inschrijvingen gelukkig weer toegenomen door een aantal vernieuwingen in de opzet en aankleding van het toernooi, waardoor oude tijden weer herleven”, aldus het bestuur van de ATF, bestaande uit voorzitter Ben Demmer, penningmeester Bertus Heuer en Rien Hokken (algemene zaken). “De ATF heeft zich tot doel gesteld de ATK een aansprekend toernooi te maken voor spelers en toeschouwers, zowel op als naast de banen. Dit kunnen wij natuurlijk niet alleen. Vandaar dat wij regelmatig in contact zijn met vertegenwoordigers van alle Apeldoornse tennisverenigingen en ieder jaar een enquête houden om de ATK te evalueren.” 

Onder druk
Ben Demmer en Bertus Heuer zijn afgelopen voorjaar toegetreden tot het bestuur van de Apeldoornse Tennis Federatie. “Met veel plezier, en ook broodnodig, want de Apeldoornse Tennis Kampioenschappen stonden onder druk. Het toernooi had weer een frisse impuls nodig en ook buiten dit evenement om willen we het tennis binnen Apeldoorn een nieuwe boost geven; zo gaan we bijvoorbeeld aan de slag om het jeugdtennis weer terug op de kaart te zetten én willen we de samenwerking tussen de lokale verenigingen verder versterken. We gaan, kortom, de komende tijd flink doorpakken.”

Er was een tijd dat Apeldoorn liefst 8.000 tennissers herbergde, momenteel zijn er nog 2.750, rekent Rien Hokken voor. Een forse daling, die ook landelijk is ingezet. “De terugloop in leden heeft diverse oorzaken. Ten eerste is het sport-aanbod binnen Apeldoorn tegenwoordig veel groter dan vroeger. Ook mist de jeugd een rolmodel in het tennis met wie ze zich kan identificeren, al doet Kiki Bertens het natuurlijk niet slecht de laatste jaren. En ten derde zitten kinderen tegenwoordig liever achter de computer dan dat ze buiten gaan sporten. Ze hebben soms even een zetje nodig. Daarom verzorgen we op woensdagmiddag 4 september, voorafgaand aan het finaleweekend van 6, 7 en 8 september, een kennismakingsdag voor de jeugd bij TV Vego. We hopen op deze manier toch weer enkele geïnteresseerde kinderen aan de sport te binden.” 

Opleving
Rien Hokken en Ben Demmer groeiden samen op en waren continu op de tennisbaan te vinden, zodra ze de schooldeur weer voor een dag achter zich hadden dichtgetrokken. Zij hebben de teruggang in het aantal leden dan ook met lede ogen gadegeslagen en zetten met Bertus Heuer vol in op een nieuwe opleving van de sport in hun woonplaats. “In het verleden werden hier Masters-toernooien gespeeld, nam het indoor wintertennis een hoge vlucht en traden de clubkampioenen van de verschillende verenigingen tegen elkaar in het strijdperk. Prachtige tijden! Het is niet per se gezegd dat die evenementen weer één op één moeten terugkeren, maar dat er íets moet gebeuren is wel duidelijk.”

Dit jaar beleeft de ATK een heuse primeur met een side event waarbij de oudere garde het opneemt tegen de jongere tennissers. “Hierbij staan ook al een paar interessante ontmoetingen op het programma, waaronder het treffen op vrijdag 6 september (18.00 uur) tussen de dubbels Botic van de Zandschulp/ Daan van Miltenburg (jong) tegen Marko van Teeffelen/ Erik van Buul (oud), alsook het duel van Rens Kamphuis en Roan Valk (jong) tegen Han Blijleven en Joost van der Marel (oud). Op alle tennisparken ziet men de komende week wel enkele leuke wedstrijden voorbij komen.” 

Gezelligheid
De prijsuitreiking in de belangrijkste categorieën wordt zondagmiddag 8 september verzorgd door The Box, hoofdsponsor van de ATK. Daarvoor overhandigt wethouder Nathan Stukker de aanmoedigingsprijs aan de – gedurende de toernooiweek – meest opvallende jonge tennisser. Een trofee die de organisatie eigenlijk nóg belangrijker vindt dan die van de toernooiwinnaars. “Want naast het sportieve element is de gezelligheid van de Apeldoornse Tennis Kampioenschappen een groot goed. We willen vooral dat de deelnemers plezier beleven aan de ATK. Dan komt de groei waar wij zo vurig op hopen misschien weer een stapje dichterbij.” Meer info over het toernooi, zie http://apeldoorntennis.nl/atk-toernooi