Stedendriehoek

Arthur luistert naar zijn hart

APELDOORN – Twaalf hardlopers hebben gekozen voor een keerpunt in hun leven. Onder professionele begeleiding trainen zij voor de acht-kilometerloop tijdens de Midwinter Marathon Apeldoorn. Nieuwsblad Stedendriehoek stelt ze wekelijks aan u voor, inclusief hun motivatie om deel te nemen en hun vorderingen op weg naar de loop op 3 februari 2019.

Met plezier en gezond finishen in de Acht van Apeldoorn. Dat is de komende weken de uitdaging van twaalf ongeoefende sporters in het Silvana Running Team én hun coach Dennis Licht (13-voudig Nederlands Kampioen). Hij stoomt de twaalf uitverkorenen in veertien weken tijd klaar voor de hardloopwedstrijd.

Eén van hen is de 55-jarige Arthur Varkevisser, de enige loper in de (beste) A+-groep en daarmee feitelijk solist in het ensemble van Dennis Licht. “Wanneer en waarom ik met hardlopen ben begonnen? Een jaar of twaalf geleden stond ik in de bittere kou mijn zusje aan te moedigen tijdens een hardloopwedstrijd. Het was zó koud, dat ik besloot voortaan niet meer langs de lijn te blijven staan maar zelf te gaan hardlopen. Ietwat gechargeerd kun je inderdaad stellen ‘om warm te worden’, haha.” Overigens was dat niet pas de start van de sportieve carrière van de Apeldoorner. “Vroeger heb ik gebadmintond op landelijk niveau en ook veel getennist. Maar dit alles slokte te veel tijd op, naast ook mijn werk en de zorg voor mijn gezin. Het werd dus langzaamaan steeds een beetje minder.”

Maar helemaal stilzitten was geen optie voor Varkevisser, die het hardlopen enthousiast oppakte en regelmatig ging joggen met de bekende hardloopcoach Cees Kraaijeveld, woonachtig in zijn wijk. “Maar dat was nog te vrijblijvend. Ik had echt een stok achter de deur nodig om hier regelmaat in te krijgen. En toen zag ik de oproep voor het Silvana Running Team op Omroep Gelderland. Coach Dennis Licht kende ik overigens al van mijn eerdere deelnames aan de Acht van Apeldoorn.”

Hoewel in het trotse bezit van een goed getraind lichaam, streeft Arthur naar een gezondere en beweeglijker leefstijl. “Ik heb een zittend beroep. Ook daarom is het urgenter geworden om in mijn vrije tijd vaker en beter te gaan bewegen.” Desondanks heeft de begeleidingsploeg van het Silvana Running Team relatief ‘weinig werk’ aan Varkevisser. “Ik loop wel ‘netjes’, ja. Maar mijn techniek kan altijd beter en ik had nooit eerder loopscholing gehad. Ik leer nu beter mijn spieren op te rekken, langer te maken, waardoor ik op alle fronten progressie boek. Dennis gaf mij een trainingsschema mee van vijf keer hardlopen per week en daar houd ik me keurig aan.”

Arthur spreekt eveneens vol lof over sportpsycholoog Sebastian Buurma, die de zogenoemde Heart rate variability (HRV) predikt. “Luisteren naar je hart, elke ochtend weer wanneer je uit bed stapt. De uitslagen van de hartslagmetingen zijn leidend in het programma dat wij volgen.” Zo bereidt Varkevisser zich optimaal voor op alweer zijn tiende (!) Acht van Apeldoorn. “Op weg naar een veranderde leefstijl en hopelijk ook een mooie eindtijd.” 

Voor meer informatie over het Silvana Running Team: www.running2020.org