Stedendriehoek

Apotheken werken meeaan een schoon milieu

APELDOORN – Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat er jaarlijks ongeveer 140 ton geneesmiddelresten in het oppervlaktewater terechtkomen. Dit komt onder andere doordat er nog te veel lege doordrukstrips bij het huisafval worden gedaan.

Deze doordrukstrips bevatten vaak een combinatie van milieubelastende materialen, zoals aluminium en plastic, maar ook medicijnresten. Drie apotheken in Apeldoorn (Apotheek de Gaarde, Apotheek Ugchelen en de onlangs geopende Juliana Apotheek aan de John F. Kennedylaan) hebben hier een praktische en milieubewuste oplossing voor: een speciale retourbox.

Deze retourboxen van Teva zijn ontwikkeld in samenwerking met het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik en Renewi en zijn te vinden in de hal van de apotheken. Bezoekers van de apotheken kunnen hier al hun restmedicatie en lege doordrukstrips in deponeren. Sue Kroon-Chadli, apotheker: “Hiermee zorgen we er met z’n allen voor dat het medicijnafval en de lege doordrukstrips op een veilige manier worden afgevoerd en zo de hoeveelheid medicijnafval dat in het milieu terecht komt wordt verminderd. Verder geven de apotheken gratis papieren verzamelzakjes mee, zodat u thuis uw lege doordrukstrips hierin kunt verzamelen. Met dit unieke en milieubewuste initiatief helpen onze drie apotheken mee aan een schoon milieu.”