Stedendriehoek

Apeldoorn vier kunstwerken rijker

APELDOORN – Een zwijn met drie jonkies, een paard, een kangoeroe en een stier. Binnenkort verfraaien deze beelden de openbare ruimte van Apeldoorn. De beelden van metaalkunstenaar Patrick Visser worden op verschillende plekken geplaatst. Vorige week zijn de stier en kangoeroe geplaatst, het paard en het zwijn volgen later.

Een bijzondere samenwerking kunnen we het wel noemen. Kunstenaar Patrick Visser had wat ruimte nodig in zijn atelier. ‘Ik zoek expositieruimte en wil graag uw gemeente opsieren’, zo schreef Visser naar de gemeente. ‘Mijn objecten komen prachtig tot hun recht in parken of groen langs de openbare weg. Op die manier ondersteunen we elkaar. Uw gemeente krijgt extra aandacht voor die bepaalde plek en ik krijg een expositieruimte. Als iemand het object wil kopen, dan kan ik een nieuw object voor die bepaalde plaats verzorgen.’ De gemeente Apeldoorn reageerde hierop positief en daarmee werd deze tijdelijke expositie een feit.

Met de kunstenaar is een bruikleenovereenkomst aangegaan voor een periode van twee jaar met de optie om twee jaar te verlengen. Als de kunstenaar de beelden tussentijds verkoopt, vervangt hij het beeld. De stier staat bij de entree van bedrijventerrein de Ecofactorij, de kangoeroe kreeg een plekje langs de Woudweg. Het zwijn met de drie jonkies komt op de rotonde op de kruising van de Amersfoortseweg en de J.C. Wilslaan. Voor het paard wordt nog gezocht naar een locatie.