Stedendriehoek

Apeldoorn uitvalsbasis voor schaatstalenten

APELDOORN – Vroeger was er Jong Oranje binnen de schaatsbond. Na 2016 is dat beleid aangepast om te voorkomen dat schaatsers op jonge leeftijd al naar Heerenveen moesten verhuizen voor hun opleiding. Er werden regio’s geformeerd (nu vijf in totaal), waar met ondersteuning van NOC*NSF talentenprogramma’s uitgevoerd worden onder leiding van een fulltime coach met begeleiding van Team NL-experts. Dit is allemaal mogelijk vanwege de grote hoeveelheid medailles die Nederland op de Olympische Spelen haalt. En de wil om dat op peil te houden.

Met de komst van Talent Team Midden-Oost naar de sportcampus FSG Apeldoorn als uitvalsbasis, krijgt Apeldoorn een nieuw talentopleidingsprogramma binnen de poorten. Voormalig bondscoach Jan Coopmans is de inspirerende fulltime coach van dit Talent Team. De krachttrainingen en circuittrainingen worden georganiseerd in een gebouw op het terrein van de sportcampus. Daarnaast zal voor het zomerprogramma Apeldoorn gebruikt worden als  uitvalsbasis voor wielren- en skeelertrainingen.

Voorheen, in de RTC-structuur, was er een RTC in Enschede (RTC Oost) en een in Utrecht (RTC Midden). De bond besloot tot inperking van zeven naar vijf. Groningen/Drenthe en Friesland gingen op in een nieuw Talent Team Noord. Midden en Oost werden ook gefuseerd tot een Talent Team Midden-Oost. Met nu dus Apeldoorn als thuisbasis. En de ijstrainingen worden in Deventer gehouden.

Jack Boekema, schaatstalent uit Apeldoorn, is nog te jong om officieel in het team opgenomen te worden. Hij is al wel zo goed dat hij in de vorm van stage-trainingen mee mag doen met dit team. Naast zijn basis bij de schaatsclub DIJC in Deventer.

Foto:

Voor het FSG gebouw op de Sportcampus Apeldoorn poseren (achter van links naar rechts): Jack Boekema, Bodhi Smeele, Philip Diniz, Nathan Pijl, Jan Coopmans (hoofdcoach), Olaf Vunderink, Jort de Gans, Stein Beekelaar en Rick Meijer. Voor van links naar rechts: Vera van Ditshuizen, Fleur Smits, Ilse Bierma, Emma Koole en Anna Julia Janssen (assistent-coach). Op de foto ontbreekt Niels van Reeuwijk.