Stedendriehoek

Apeldoorn op dertiende plek van Nederlands steden met de meeste verkeersvertraging

APELDOORN – Apeldoorn is geëindigd op de dertiende plek op de lijst van steden in Nederland met de meeste verkeersopstoppingen. Dat blijkt uit de TomTom Traffic Index. De Gelderse stad wordt gevolgd door Amersfoort en Zwolle. Het Zuid-Hollandse Leiden voert de lijst aan, gevolgd door Den Haag, Haarlem, Nijmegen en Amsterdam.

Een gemiddelde autorit in Apeldoorn duurde 20% langer, wat betekent dat automobilisten 6 minuten langer deden over een rit van een half uur. Tijdens de spits in Apeldoorn liep de extra reistijd zelfs op tot ruim 11 minuten bij een rit van een half uur. In Leiden – de nummer één op de lijst – deden automobilisten gemiddeld bijna 18 minuten langer over een rit van een half uur in de spits.

Automobilisten in Apeldoorn stonden vorig jaar gemiddeld 85 uur (3 dagen en 13 uur) langer stil in het verkeer tijdens de spits. Om te vergelijken: in 85 uur kun je zeven keer op en neer naar Parijs rijden. Op dinsdag 22 januari 2019 stonden automobilisten in Apeldoorn het langst in de file. Een autorit van een half uur duurde op die dag ruim 16 minuten langer. Dit kwam door de sneeuw waardoor er meer dan 2.000 kilometer file stond door heel Nederland.