Stedendriehoek

Apeldoorn drie dagen lang in het teken van bomen

APELDOORN – De Nederlandse Bomendagen streken dit jaar neer in het Verzetstrijderspark. Het Apeldoornse park werd omgetoverd tot festivalterrein waarbij alles draaide om het thema ‘bomen’. Boomprofessionals uit binnen- en buitenland konden hun hart ophalen met lezingen, workshops en excursies om hun kennis bij te spijkeren. Boomverzorgers streden om de titel tijdens de Nederlandse Klimkampioenschappen. Maar ook Apeldoorners grepen volop de gelegenheid aan om een kijkje te nemen in het Verzetstrijderspark.

Om de verkiezing tot Bomenstad van Europa te vieren, werden de Nederlandse Bomendagen in Apeldoorn georganiseerd. “Ik ben nog steeds ontzettend trots dat we benoemd zijn tot Europese Bomenstad. Met deze titel op zak hebben we veel gedaan rondom de bomen in onze stad, zoals de Bomenparade en een Tiny Forest. Ook de Nederlandse Bomendagen zijn hier weer een mooi voorbeeld van”, aldus wethouder Mark Sandmann.

Activiteiten voor jong en oud
De Nederlandse Klimkampioenschappen trokken de aandacht met spectaculaire onderdelen als ‘red het slachtoffer dat boven in de boom hangt’. Wethouder Wim Willems reikte op zaterdag de prijzen uit in de verschillende categorieën. Ondertussen konden de jonge bezoekers zelf ook klimmend de boom in. De ‘klidsclimb’ van het Klimbos Apeldoorn was een groot succes.

Bijdrage leveren aan een groen Apeldoorn
Op de natuurmarkt presenteerden gemeentelijke projecten zich op het gebied van groen. Zoals ‘operatie steenbreek’, waarbij bezoekers de kans kregen om een tegel in te ruilen voor een plantje om hun tuin te vergroenen. Maar ook standjes met informatie over onder andere ‘bokashi’, wilde flora en ‘Tiny Forest’ waren vertegenwoordigd. Kinderen konden zelf aan de slag met het maken van vogelhuisjes.

Foto: Rob Voss