Stedendriehoek

Apeldoorn bedankt Canada

APELDOORN – Apeldoorn kleurt in de komende maanden een beetje ‘rood en wit’. Er zullen de nodige Canadese veteranen naar Apeldoorn komen en in hun kielzog familie, vrienden en bekenden. Honderden Canadese bezoekers zullen Apeldoorn, zeker rond begin mei, aandoen. De Canadese vlag gaat dan ook op veel plaatsen uit. De band van Apeldoorn met Canada wordt nog eens extra aangehaald.

Met de eerste uitvoering van de theatervoorstelling ‘Aan de vooravond’ in theater Orpheus op 15 april nemen we een voorschot op een reeks van bevrijdingsactiviteiten, zoals bijvoorbeeld het Bevrijdingsfestival op dinsdag 5 mei op het Zwitsalterrein. Mooi ook om te zien dat in dit kader een groot aantal partijen elkaar weten te vinden, zoals bijvoorbeeld Apeldoorn Marketing, Stichting Bevrijding’45, Paleis Het Loo en Theater Orpheus. Zij werken samen aan het wekken van een brede belangstelling en aan een indrukwekkend programma. Want nu de traditie van de vijfjaarlijkse Veteranenparade ten einde is gekomen, lijkt toch het moment daar om te kijken hoe we in de toekomst op gepaste wijze kunnen herdenken en vieren dat we al zo lang in vrijheid leven.

Het Canadees Bevrijdingsfestival op zaterdag 9 en zondag 10 mei doet daar nog eens een schepje bovenop: twee dagen lang gonst het rond nationaal Museum Paleis Het Loo van de activiteiten. Een samensmelting van verschillende talen, een historisch legerkamp, (foto)tentoonstellingen, indrukwekkende presentaties van Canadese en Nederlandse muziekbands. Een evenement dat je eigenlijk niet mag missen. Dit geldt ook voor de festiviteiten die zullen plaatsvinden in de dorpen rondom Apeldoorn, zoals onder andere in Beekbergen, Lieren, Oosterhuizen, Ugchelen en Loenen. De gemeente Apeldoorn bedankt Canada en dat moet aan alle kanten te merken zijn.