Stedendriehoek

André Kuipers ‘zweeftvoorbij’ in Bussloo

BUSSLOO – De Volkssterrenwacht Bussloo, gevestigd aan Bussloselaan 4, heeft voor de maand maart weer een reeks boeiende lezingen samengesteld. Die beginnen op vrijdag telkens om 20.00 uur. Bij helder weer is er in de pauze en na de lezing gelegenheid tot waarnemen door de telescopen van de sterrenwacht.

Vrijdag 9 maart spreekt Hendrik Beijeman over ‘Onze Melkweg’. De zon is één van de meer dan 100 miljard sterren van onze Melkweg. Wat is die Melkweg en hoe kunnen we een beeld hiervan krijgen, terwijl we er zelf binnenin zitten? Beijeman geeft antwoord op deze en andere vragen over ons eigen sterreneiland.

Vrijdag 16 maart staat ‘De Mens in de Ruimte’ centraal in de lezing van gastspreker prof. dr. Eric Groen (TNO). Wat is ruimteziekte? Waar hebben astronauten allemaal mee te maken als ze langere tijd in de ruimte zijn? Eric Groen is medisch onderzoeker bij het TNO en heeft – samen met ruimtevaarders als Wubbo Ockels en André Kuipers – geprobeerd om meer inzicht te krijgen in de effecten van gewichtsloosheid op het menselijke lichaam dankzij diverse experimenten aan boord van bijvoorbeeld Spacelab en het International Space Station.

Vrijdag 23 maart wordt ‘De Sterrenhemel in het Voorjaar’ aangestipt door Jaap van ’t Leven. De dagen worden alweer langer, maar aan het einde van de avond schitteren sterrenbeelden als Leeuw, Maagd, Boötes en de Grote Beer hoog aan de hemel. Sterrenbeelden met vele interessante objecten voor verrekijker of telescoop. Ook de planeten Venus en Jupiter zijn ‘s avonds fraai zichtbaar. Van ’t Leven laat het publiek – eventueel onder een heldere hemel – kennismaken met de voorjaarshemel.

Vrijdag 30 maart brengt Alex Scholten het onderwerp ‘Tijdrekening: vroeger en nu’ onder de aandacht. In ons dagelijks leven zijn we geheel gewend geraakt aan het gebruik van termen als uur, dag, maand en jaar. Maar waar komen deze definities vandaan? Scholten geeft een historisch overzicht van onze tijdrekening en kalender. Waarom is het dit jaar eigenlijk op 1 april Pasen?

De entreeprijs bedraagt voor volwassenen 5 euro, voor jongeren tot en met 14 jaar 2,50 euro. Voor meer informatie, telefoon 0571-262006, e-mail info@volkssterrenwachtbussloo.nl en website www.volkssterrenwachtbussloo.nl