Stedendriehoek

Amerikaans theatermekka komt naar Nederland

APELDOORN – Broadway in New York is het mekka van de musicals. Artiesten dromen er van om daar een keer te spelen, maar ook musicalliefhebbers hebben een bezoek aan een Broadwayshow hoog op hun bucketlist staan. Stanley Burleson, Willemijn Verkaik, Freek Bartels, Tessa Sunniva en Anouk Maas halen nu het mekka van de musicals naar Nederland met de voorstelling Best of Broadway. Op vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 juni (eerste pinksterdag) is de show te zien in Theater Orpheus.

De droom om op Broadway te staan is voor Willemijn Verkaik inmiddels al uitgekomen. In 2013 vervulde zij de rol van Elphaba in de musical Wicked. “Je groeit op met het idee dat Broadway het ultieme is wat je als musicalartiest kunt bereiken”, legt Verkaik uit. “Er is zon lange muziektheatergeschiedenis en alle grote iconen hebben op Broadway gestaan. Het was ook een geweldige ervaring. Ik weet nog dat ik tijdens mijn première op Broadway werd toegejuicht door het publiek. Dat was een geweldig moment. Ik heb een fantastische tijd beleefd op Broadway maar het was soms ook een beetje eenzaam. Ik werk veel in het buitenland en moet mijn man dan veel missen maar in Amerika was dat door de afstand en het tijdsverschil nóg lastiger.”

Tijdens de show Best of Broadway wordt het Amerikaanse theatermekka naar Nederland gehaald. “Ik vind het een ontzettend leuk concept dat door Stanley Burleson is bedacht” vertelt Freek Bartels. Zelf hoefde de 32-jarige musicalacteur niet lang na te denken om mee te doen. “Het is verschrikkelijk leuk. We brengen musicalklassiekers maar ook onbekender werk ten gehore. Daarnaast is er ook veel interactie en zelfspot tussen ons als groep. Het wordt vooral een zeer vrolijke show. Het is daardoor heel anders dan een rol in een musical. Ik ben daar wel beter en losser in geworden.”

Stanley Burleson en de producent hebben de speellijst van nummers bepaald maar de acteurs hebben ook zeker hun inbreng gehad. “We mochten een lijstje met nummers indienen. Stanley en de producent hebben vervolgens bepaald welke nummers erin komen. Voor mij is het in ieder geval Gethsemane uit Jesus Christ Superstar. Een geweldig nummer dat ik ook zong bij de finale van Op zoek naar Joseph. Toch vind ik het ook leuk dat we onbekender Broadway-materiaal doen zoals Dear Evan Hansen.” Willemijn vult aan: “Ik vind het allerleukste dat we musicals laten zien die nog nooit in Nederland zijn geweest en misschien ook nooit zullen komen. We laten zoveel verschillende stijlen zien. Er zijn grote uitspattingen maar ook intieme nummers. De variatie is enorm.”

Voor Willemijn staat uiteraard Wicked op haar lijstje. “Maar het is ook erg tof om Side Show of City of Angels te laten zien. Je begeeft je soms op onbekend terrein maar dat vind ik juist de uitdaging en de charme.” Voor meer informatie: www.orpheus.nl.