Stedendriehoek

Stralen in Gigant

APELDOORN – Op 15 april maken de artiesten en huiskamers van Cultuur bij je Buur samen hun opwachting tijdens de eindpresentatie van deze jubileumeditie. In een multimediale eindshow in de Popzaal van Gigant staan zoveel mogelijk acts en deelnemers op bijzondere wijze in het zonnetje.

Deze bijzondere afsluiting van het Cultuur bij je Buur weekend is bedoeld voor iedereen die het jammer vindt dat je bij Cultuur bij je Buur nooit alle huiskamers kunt bezoeken. Tijdens dit eindfeest wordt iedereen die de afgelopen vijf jaar vaak aan het festival heeft bijgedragen in het zonnetje gezet.

Cultuur bij je Buur is blij met het initiatief vanuit de festival deelnemers. “Niet Mari en ik met vrijwilligers, maar Maarten van Veen (De Reisgenoot) en Caroline in ’t Veld dragen zorg voor het multimediale eindprogramma in de Gigant”, laat Nanda Huisman van Gigant weten. “Zelfs voor ons is alles een verrassing. Wij weten alleen dat filmbeelden van het festival gecombineerd worden met live optredens van verschillende artiesten.”

Geheim
“Wij willen zowel de bezoekers als de artiesten laten zien en horen wat er allemaal tegelijkertijd gebeurt in de stad. Het wordt één grote reeks met verrassende en onmogelijke combinaties. Het zou heel goed kunnen dat je jezelf terug ziet op de videowall, of dat je wordt gevraagd om een bijdrage te leveren aan de voorstelling”, zegt Maarten met een glimlach. Om de verrassing straks zo groot mogelijk te houden, vraagt het duo alle artiesten of ze hun bijdrage aan het eindfeest geheim willen houden. “We willen juist ook die mensen die misschien niet altijd het meest opgevallen zijn, laten stralen in Gigant”, vult Caroline in ’t Veld aan.

Masterclasses
Caroline en Maarten gebruiken dit lustrumfestival ook om een aantal festivaldeelnemers uit te nodigen voor bijzondere masterclasses. Dankzij een apart financieel potje is het mogelijk deze training kostenvrij voor een beperkt aantal deelnemers aan te bieden.
“We scouten deelnemers in dit geval zorgvuldig”, zegt Caroline. “Het budgetje dat we hebben is bedoeld voor professionele begeleiding van hoge kwaliteit. Dan moet er ook wel iets bijzonders uit komen natuurlijk. Als je je vaardigheidsniveau echt wilt verrijken en verbeteren, dan is dit een unieke kans.” Met voorbereidingstijd en een dagdeel workshops komt uit deze masterclass een tweede performance voor publiek. Hierin zal kruisbestuiving tussen verschillende genres, disciplines en achtergronden centraal staan. De masterclass deelnemers verzorgen vervolgens een mini-festival in juni 2018.

Organisatie
Caroline in ‘t Veld en Maarten van Veen (de Reisgenoot) doen allebei al vier edities mee aan het festival en zijn in die tijd uitgegroeid van hobbyisten tot professionele kunstenaars. Als eerbetoon aan dit prachtige Apeldoornse evenement, bundelen ze nu hun krachten om de jubileum editie extra bijzonder te maken.