Stedendriehoek

Al miljoen kilo hulpgoederen voor Oost-Europa

APELDOORN – Dit jaar verzorgt de stichting WHOE (Werkgroep Hulptransporten Oost-Europa) de Kofferbakverkopen langs het Apeldoorns Kanaal alweer voor de vijftiende keer. Dankzij de netto-opbrengst van de voorgaande veertien edities heeft de stichting 103 vrachtwagens met in totaal ruim 1,2 miljoen kilo hulpgoederen (tweedehands zeer bruikbare goederen) kunnen weggeven aan de hulpbehoevende medemens in Oost-Europa.

Vele duizenden kinderen en volwassenen, die leven onder de armoedegrens, hebben kunnen profiteren van alle goederen die de stichting in al die jaren bij elkaar heeft gebracht en gestuurd. “Honderden ziekenhuisbedden met afwasbare matrassen, duizenden schooltafeltjes en -stoeltjes, alle ‘oude’ schoolborden uit Apeldoorn en omgeving, vrachtwagens vol gymmateriaal, zeker 60.000 dozen en zakken kleding, klein huisraad, keukengerei, schoenen, beddengoed, handdoeken, rollators en rolstoelen, tilliften, fietsen, honderden stoelen en kasten, bruikbare elektrische apparaten, ruim 500 kinderbedden met matrasjes, bij elkaar zeker een vrachtwagen vol incontinentiemateriaal, eethoeken, schilderijen, 35.000 knuffels en ga zo maar door”, aldus Ben van der Velden, coördinator Kofferbakverkopen van de stichting WHOE. 

“En nee, de armoede in landen zoals Oekraïne, Roemenië, Albanië, Moldavië is nog lang niet voorbij”, vervolgt hij. “Maar de stichting heeft wel een heel klein beetje bij kunnen dragen aan een leefbaarder bestaan voor die miljoenen mensen. Ziekenhuizen en ouderentehuizen hebben betere bedden die zowaar verstelbaar zijn, scholen hebben nieuw meubilair en bruikbare schoolborden, in gymzalen staan nu bruikbare toestellen en banken, kinderen kunnen spelen met gekregen spelletjes en knuffels poppen, ouderen kunnen weer naar buiten dankzij een rolstoel of rollator, kinderen kunnen nu alleen in een bedje slapen in plaats van met drie in een bed, iedereen heeft fatsoenlijke keuze uit meerdere kledingstukken en schoenen. Dat allemaal dankzij de opbrengst van de 126 gehouden Kofferbakverkopen.”

De voorverkoop van grondplaatsen voor de negen Kofferbakverkopen in deze vijftiende editie begint online op www.kofferbakverkopen.nl  vanaf maandag 28 mei en de losse verkoop vanaf dinsdag 29 mei 13.30 uur aan de Prinsenweide 14 te Apeldoorn.