Stedendriehoek

Aandacht voor relatie met Europa

APELDOORN – De landelijke BankGiro Loterij Open Monumentendagen hebben zoals altijd plaats in het tweede weekend van september. Dit jaar zijn op zaterdag 8 en zondag 9 september in en om Apeldoorn weer tal van locaties te bezichtigen die passen bij het thema van dit jaar: ‘In Europa’. De relatie tussen Apeldoorn en Europa is niet alleen te ervaren door activiteiten die georganiseerd worden, maar spreekt ook uit de oorspronkelijke functie van deelnemende locaties.

Het programmaboekje voor dit weekend is online beschikbaar op de website www.erfgoedplatformapeldoorn.nl/openmonumenten. Wie liever een gedrukt exemplaar heeft, kan dit gratis afhalen bij het Werkplein Activerium (Deventerstraat 46), bij de CODA-vestigingen en bij verschillende boek- en tijdschriftenwinkels in Apeldoorn en op verschillende locaties in de dorpen. Naast locaties zoals stationsgebouw Statie, Hotel de Keizerskroon en de Grote Kerk in Apeldoorn, zijn ook in de omliggende dorpen Beekbergen, Loenen, Radio Kootwijk, Hoog Soeren en Hoenderloo weer één of meerdere locaties te bezichtigen. 

Bijzonder aan het programma van deze editie is dat sommige locaties met elkaar verbonden worden door activiteiten en door de inzet van de paardentram bijvoorbeeld. Deze tram verbindt niet alleen het station met Hotel De Keizerskroon en tussenliggende locaties, maar biedt ook plek aan meereizende historische personages. Ook wordt een muzikale link gelegd tussen ‘De Uitkijk’ in Loenen en Statie, de stationshuiskamer in het stationsgebouw van Apeldoorn. Tal van locaties zijn uiteraard ook vanuit historisch oogpunt dit weekend een bezoek meer dan waard. Natuurlijk ontbreken ook de Verhalenvertellers, een muzikale omlijsting en verschillende wandel- en fietsroutes niet in het programma van deze editie van de Open Monumentendagen.

Het centrale informatiepunt vindt men dit weekend overigens in het Apeldoornse stationsgebouw Statie, beide dagen van 10.45 tot 17.00 uur. Hier vandaan vertrekt ook de paardentram en een oldtimer pendelbus richting Radio Kootwijk.

Deze 32e editie van de Open Monumentendagen wordt vrijdag 7 september om 16.30 uur officieel geopend door wethouder Mark Sandmann in CODA Café (ingang CODA Museum). Aansluitend heeft daar van 16.45 tot 18.15 uur ook het Historisch Café plaats, dat volledig in het teken staat van deze Open Monumentendagen. De toegang is vrij.